Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat că România face eforturi pentru a scăpa de dependenţa de gazul rusesc. Acesta a spus că România a găsit deja două rute de transport prin Turcia-Bulgaria şi Marea Neagră.
Ministrul Energiei a precizat că începând cu a doua jumătate a acestui an, primele gaze extrase din Marea Neagră vor intra în sistemul naţional de transport.
"Acum e primăvară, e frumos, vin concediile, dar după concedii începe să se schimbe vremea, o să se răcească și avem nevoie să dăm drumul la centrală. Trebuie să ne asigurăm că depozitele au minimum 80%. Comisia Europeană lucrează la un act normativ, anul acesta 80% minimum, de la anul viitor, toate statele membre care dețin depozite de gaze - 90% minimum - și asta trebuie să fie prioritate zero pentru noi. Începând cu sfârșitul anului trecut, România are un prim culoar de transport, interbalcanic, de a putea aduce gaze prin Turcia, Bulgaria, România. În Turcia putem aduce gaze LNG în porturile turcești și veni în România. De asemenea, putem aduce gazul din Azerbaidjan prin conducta TANAP și sistemul turcesc. Asta este o rută de aprovizionare. Sperăm ca acel interconector între Grecia și Bulgaria să fie finalizat în această vară, toamnă, în așa fel încât să putem avea încă un coridor, vertical, care poate aduce gaze din terminalele LNG din Grecia sau gazul azer din TANAP, apoi în TAP, pe la Giurgiu - Ruse, în România. Din start (n.r., dependența de gazul rusesc) va fi mai mică anul acesta, pentru că, începând cu a doua jumătate a anului, primele gaze din Marea Neagră vor intra în sistemul național de transport”, a declarat Virgil Popescu, la TVR.