Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat că războiul și sancțiunile asociate vor avea un impact sever asupra economiei mondiale.
Într-un comunicat al Fondului Monetar Internaţional se arată că războiul din Ucraina a dus deja la majorarea prețurilor la energie și la cereale, și a trimis peste un milion de refugiați în țările vecine, în timp ce a declanșat sancțiuni fără precedent asupra Rusiei.
"Războiul şi sancţiunile asociate vor avea de asemenea un impact sever asupra economiei mondiale", avertizează FMI, apreciind că actuala criză creează un şoc negativ pentru inflaţie şi pentru activitatea economică, într-un moment în care presiunea preţurilor era deja ridicată. Pe întreg globul va fi resimţit şocul preţurilor, iar autorităţile trebuie să ofere sprijin fiscal pentru gospodăriile sărace pentru care alimentele şi combustibilul reprezintă o proporţie mai ridicată din cheltuieli. Pagubele economice vor creşte dacă războiul se extinde, consideră FMI.
"Deşi este foarte dificil să evaluăm precis necesităţile de finanţare în acest stadiu, este deja clar că Ucraina se va confrunta cu costuri semnificative pentru redresare şi reconstrucţie", apreciază FMI, citat de Agerpres.
De asemenea, piețele financiare mondiale au fost mixte luni, 14 martie, cu preţurile obligaţiunilor guvernamentale americane în scădere înaintea şedinţei de politică monetară a Rezervei Federale din această săptămână, iar acţiunile europene au crescut pe fondul speranţelor privind discuţiile dintre Rusia şi Ucraina.
Pe pieţele de acţiuni, indicele acţiunilor Stoxx Europe 600, care a scăzut cu peste o zecime până acum în acest an, deoarece investitorii au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de sancţiunile împotriva Rusiei, care sufocă aprovizionarea cu materii prime şi provoacă recesiuni, a adăugat 0,5 procente.
Inflaţia preţurilor de consum în SUA a crescut la o rată anuală de 7,9% în februarie, un nou maxim al ultimilor 40 de ani, în timp ce creşterile de preţuri au atins, de asemenea, un record în zona euro şi se aşteaptă să depăşească 7% în Marea Britanie în această primăvară.
Pe lângă toate acestea, acțiunile din China au scăzut din cauza semnelor că lockdown-urile generalizate ar putea deveni din nou ceva obişnuit. Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 5,3%, iar indicele CSI 300 din China a scăzut cu 3,1%, după ce 17,5 milioane de locuitori din Shenzhen au fost blocaţi pentru a limita o creştere a numărului de cazuri de variantă a coronavirusului Omicron, scrie businessmagazine.ro.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că războiul din Ucraina ar putea agrava pandemia de Covid-19, din cauza ratei scăzute de vaccinare din Ucraina. O situaţie îngrijorătoare este şi exodul celor peste 2 milioane de persoane care au fugit din ţară de teama războiului în zonele învecinate, regiuni care au, de asemenea, rate scăzute de vaccinare.
Rata de vaccinare împotriva COVID-19 în Ucraina este de aproximativ 34%, în timp ce în Republica Moldova este de aproximativ 29%, potrivit Our World In Data, scrie Ziarul Financiar.