Amenzi de aproape 60.000 lei în urma unor controale la pensiuni, tabere şcolare, grădiniţe, creşe şi cantine

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat amenzi în valoare de 59.800 de lei, în urma unor verificări efectuate în pensiuni, tabere şcolare, grădiniţe, creşe şi cantine, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

"În intervalul 07.07.2022 - 31.08.2022, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea acţiunilor de control în perioada sezonului turistic de vară la nivel naţional. La baza acestor acţiuni de control, a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti ce duce la o creştere a rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement, tabere şcolare, creşe, grădiniţe, localităţile de interes turistic, în special la cele care prepară şi furnizează alimente pentru persoanele aflate în aceste zone, ceea ce reprezintă un potenţial risc pentru sănătatea umană", se menţionează în comunicat, scrie Agerpres. 

Conform sursei citate, acţiunile controalelor oficiale au urmărit, în special, identificarea şi retragerea de la comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare, care prezintă un risc pentru sănătatea publică.

Astfel, în intervalul 28 iulie - 4 august, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat 177 de unităţi (68 de pensiuni, 10 tabere şcolare, 15 grădiniţe, o creşă, 83 de cantine), fiind aplicate 10 sancţiuni în valoare de 59.800 de lei.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de neconformităţi, precum: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, cu încălcarea normelor pentru siguranţa alimentelor, dar şi nerespectarea normelor stabilite de ANSVSA, privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite.

Totodată, în urma controalelor, inspectorii au constat ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi comercializării acestora neetichetate, potrivit legislaţiei în vigoare.

De asemenea, inspectorii ANSVSA au descoperit nerespectarea normelor pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare, precum şi neasigurarea menţinerii timp de 48 de ore a probelor alimentare în unităţile de alimentaţie colectivă, conform normelor de siguranţă a alimentelor.

Inspectorii ANSVSA vor sancţiona toţi operatorii economici care nu respectă normele şi cerinţele de igienă pentru a preveni apariţia riscurilor privind siguranţa alimentară.

Conform sursei citate, seria acţiunilor de control va continua şi în perioada următoare.

Te-ar putea interesa și: