4.050 lei, salariul minim brut de la 1 ianuarie 2025

 

Salariul minim brut va crește la 4.050 lei de la 1 ianuarie 2025, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Acesta a mai precizat că România se aliniază astfel cerințelor privind salariul minim european.

”Am stabilit în Comitetul Național Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze intre 47 și 52 la sută din salariul mediu european (România va fi la 47%). De asemenea, am căzut de acord să menținem scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim. Apreciez din nou seriozitatea și responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariații din România.”, a scris premierul Ciolacu într-o postare pe Facebook.

Urmare a analizelor și dezbaterilor cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, a fost agreată majorarea salariului minim de la 3.700 de lei lunar la 4050 de lei lunar, precum și menținerea facilității de scutire de la plata impozitului și contribuțiilor sociale a sumei de 300 de lei lunar.

De asemenea, reprezentanții Guvernului si cei ai partenerilor sociali au stabilit de comun acord că se impune și reducerea taxării forței de muncă pentru veniturile mici și medii.

”Creșterea puterii de cumpărare și protejarea cetățenilor români, mai ales a celor cu venituri reduse, ne preocupă permanent. Am dorit să ne consultăm cu sindicatele și patronatele și împreună să stabilim creșterea salariului minim începând cu ianuarie 2025 pentru că este important să existe predictibilitate atât pentru salariați, cât și pentru antreprenori”, a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu.

În România, salariul minim brut este în prezent de 3.700 de lei. Dacă va crește la 4.050 de lei începând de la 1 ianuarie 2025, atunci țara noastră va ajunge la 47% din salariul minim European.

Neacordarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi sancţionată cu amendă de la 3.000 de lei la 5.000 de lei, pentru fiecare persoană căreia nu i s-a acordat dreptul salarial la nivelul prevăzut de lege.

Te-ar putea interesa și: