Filarmonica de Stat Transilvania: Primul concert din noul an

Colegiul Academic își redeschide porțile invitând melomanii în Auditorium Maximum pentru a lua parte la primul concert al noului an 2024, transmit reprezentanţii Filarmonicii de Stat Transilvania, într-un comunicat de presă. Sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii pe parcursul stagiunii 2023/2024, pe scena concertistică va urca violonistul Vlad Răceu, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania. Programul serii de 12 ianuarie 2024 va conține o serie de lucrări semnate de Max Bruch, Max Richter și Max Reger.

Concertul va începe la ora 19.00.

Despre lucrări

Serenada pe teme populare suedeze pentru orchestră de coarde compusă de Max Bruch redă predilecția compozitorului german pentru melodii simple, fără pretenții, cântece populare, pe care le-a studiat cu entuziasm și le-a adaptat în lucrările sale. În aranjamentul Serenadei, Bruch a transformat sunetul bogat al unei orchestre mari într-un sunet intim, de o mare subtilitate, al unui ansamblu de coarde.

The New Four Seasons. Vivaldi Recomposed este o lucrare aparținând lui Max Richter. Piesa este o recompunere și reinterpretare completă a celor patru concerte pentru vioară – Anotimpurile – de Vivaldi. Deși Richter a declarat că a renunțat la 75% din materialul original al compozitorului italian, fragmentele pe care le folosește sunt utilizate în buclă, subliniind afinitatea lui Max Richter pentru muzica postmodernă și minimalistă.

Variațiuni și Fugă pe o temă de Mozart, op. 132 este o serie de variațiuni pentru orchestră compuse de Max Reger în 1914. Tema este extrasă din prima parte a Sonatei pentru pian în La major, K. 331 de Wolfgang Amadeus Mozart și este prezentată mai întâi de oboi și două clarinete, înainte de a fi repetată de corzi. Această lucrare este cea mai populară și cea mai înregistrată lucrare orchestrală a compozitorului, deși la sfârșitul secolului al XX-lea a dispărut în mare parte din sălile de concert. Este inspirată din Variațiunile pe o temă de Haydn ale lui Johannes Brahms, atât în ceea ce privește tema (ambele creații pornesc de la o frază melodică simplă), cât și în ceea ce privește stilul în care sunt concepute variațiunile.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Sursa foto: Filarmonica de Stat Transilvania

Te-ar putea interesa și: