Dezbatere despre opera Norei Iuga la Lecturile Insomniacelor, urmată de documentarul despre viața poetei, la Cluj-Napoca

Miercuri, 10 ianuarie 2024, începând cu ora 18:00 va avea loc o dezbatere despre scrierile literare ale Norei Iuga în cadrul clubului de carte Lecturile Insomniacelor, urmată de o proiecție a filmului „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, la Cinema Arta, transmit organizatorii Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, într-un comunicat de presă.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania și Cinema Arta au realizat un parteneriat pentru a aduce în atenția publicului clujean opera și viața Norei Iuga, una dintre cele mai importante scriitoare contemporane din România. Acest eveniment vine ca un omagiu adus scriitoarei, de ziua acesteia, deoarece Nora Iuga a împlinit vârsta de 93 de ani în data de 4 ianuarie.

Astfel, miercuri, începând cu ora 18:00, la Lecturile Insomniacelor, proiect inițiat și susținut de echipa FICT, se va discuta despre opera literară a scriitoarei. Clubul de carte de obicei dezbate o singură carte a unei scriitoare contemporane. De data aceasta, se va discuta despre scriitoare și opera ei în general, atât pentru a fi în sinergie cu filmul documentar, cât și pentru a le oferi cititorilor ocazia să vorbească despre opera preferată, fără a fi limitați la un singur volum.

„Clubul de carte Lecturile Insomniacelor a început ca răspuns la nevoia de a promova  scriitoarele contemporane, cu precădere cele din România. În primele ediții ne-am axat, într-adevăr, pe scriitoare tinere, dar e momentul să ne orientăm și spre cineva cu mai multă experiență, iar Nora Iuga a fost alegerea evidentă, mai ales că în aceeași perioadă împlinește și venerabila vârstă de 93 de ani. Câți nu ne-am dori să ajungem la această vârstă și să fim la fel de lucizi, senini și activi? De asemenea, ne bucură colaborarea cu echipa Cinema Arta, care a răspuns prompt și cu entuziasm propunerii noastre de a crea un eveniment împreună, care reunește literatura și filmul. Așadar, îi așteptăm pe cei care iubesc opera Norei Iuga, pe cei care abia o descoperă, dar și pe cei care ar vrea să o citească, să ne avântăm împreună în universul literar pe care l-a creat, să discutăm, să auzim păreri și să petrecem o seară de iarnă într-o companie plăcută, apoi să ne bucurăm împreună de un film bun”, a spus Luminița Rusu, coordonator Lecturile Insomniacelor.

Dezbaterea va avea loc la Insomnia Cafe&Bistro, strada Universității nr. 2. Apoi, începând cu ora 20:00, la Cinema Arta, va avea loc proiecția documentarului „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, regizat de Carla Teaha.

„Mă bucur că am realizat acest parteneriat cu Festivalul Internațional de Carte Transilvania și avem șansa să le oferim clujenilor atât o dezbatere despre operele Norei Iuga cât și proiecția filmului „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” la Cinema Arta. Acest eveniment nu este doar o ocazie de a sărbători ziua de naștere a Norei Iuga, dar și o oportunitate de a aduce în atenția publicului clujean o figură emblematică a literaturii românești”, a spus Monica Sebestyen, reprezentant Cinema Arta.

Titlul documentarului este o metaforă poetică ce deschide o fereastră spre universul interior al Norei Iuga, o poetă, romancieră și traducătoare de neegalat în peisajul literar românesc contemporan. Chiar și la 93 de ani, ea este o personalitate importantă, cu un fel unic de a fi și cu mult umor.

În documentar, o vedem pe Nora Iuga așa cum este ea cu adevărat, vorbind despre dragostea din trecut și din prezent, și despre cum scrie. Filmul arată și părți din viața ei pe care nu le știm mereu – cum se simte ea în fața publicului și cum reușește să vorbească în mod natural și sincer cu oamenii.

Despre Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) a fost conceput în anul 2013 cu scopul de a susține cultura română.

În timp, FICT a devenit mai mult decât un festival, fiind în prezent o umbrelă sub care au loc diferite evenimente care au în centru cartea și care au loc fie cu recurență fie ocazional, în funcție de diferite nevoi culturale.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania are loc în fiecare an, în toamnă, adunând cele mai importante edituri naționale. În cadrul acestuia au loc zeci de evenimente, printre care se numără lansări de carte, întâlniri cu scriitori români și internațional, dezbateri pe teme de actualitate, concerte, spectacole de teatru, recitaluri de poezie. Festivalul reunește astfel an de an diverse laturi ale artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură.

Lecturile Insomniacelor este un club de carte care funcționează sub egida FICT. Întâlnirile au loc lunar, iar scopul său este de a promova și dezbate creațiile literare ale scriitoarelor contemporane.

FICT are un caracter educativ, științific, cultural și social, având scopul promovării cercetării științifice, a culturii române, a spiritului civic, susținerii publicațiilor științifice de specialitate, a materialelor de popularizare, organizării de manifestări științifice și expoziționale, cointeresării.

Sursa foto: Nora Iuga/Facebook şi Festivalul Internaţional de Carte Transilvania

Te-ar putea interesa și: