Un nou pod la Cluj-Napoca: „La aproape 100 ani readucem podul în harta turistică a orașului”

Un nou pod pietonal va fi construit în centrul orașului. Este vorba despre Podul Nemților, un pod cu o însemnătate istorică pentru clujeni, care va lega străzile Barițiu de Dragalina, a transmis Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

“Istoria acestui pod începe în 1735, după construirea fortificației imperiale austriece de pe Cetățuie, când s-a considerat necesar existența unui pod peste Someș care să fie destinat exclusiv uzului garnizoanei imperiale. Podul ridicat cu această ocazie, în zona actualei Case Tranzit, a fost un pod suspendat, o realizare tehnică deosebită pentru acea perioada, și a intrat în conștiința clujenilor sub numele Podul Nemților.

Fiind pietonal și păzit în permanență de soldații din garnizoana imperială, Podul Nemților a fost primul și singurul pod acoperit. Datorită uzurii a fost desființat la începutul secolului XX.

La aproape 100 ani readucem acest pod în istoria și harta turistică a orașului, pod ce va crește valoarea turistică a întregii zone, zonă care acum este în plină modernizare (amenajarea străzii Dragalina, precum și readucerea în spațiul verde a Canalului Morii)”, a precizat Tarcea.

Sursa foto: Vechiul Cluj/ Dan Tarcea - Facebook