Consiliul Județean Cluj a transmis, în data de 19.03.2024, o adresă în atenția Guvernului României, a Prim-ministrului Marcel Ciolacu și a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, prin care solicită modificarea statusului de rezervă al proiectului referitor la realizarea Centrului Integrat de Transplant Cluj, fie în admis, fie în respins, astfel încât autoritatea județeană să poată acționa în consecință.
Autoritatea județeană, împreună cu Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu”, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor”, și-a asumat sarcina realizării infrastructurii medicale care să găzduiască un centru de transplant multi-organ (plămâni – inimă – rinichi – ficat) la Cluj-Napoca.
Proiectul se află într-un moment crucial:
- Județul Cluj a cheltuit 15.600.000 lei + TVA pentru Servicii de Proiectare și Asistență Tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor;
- a fost finalizată procedura de atribuire a contractului de execuție lucrări;
- de peste un an de zile proiectul depus spre finanțare prin PNRR se află pe lista de rezervă.
DETALII despre solicitarea făcută de către CJ Cluj și detalii despre proiect, AICI.
Într-o emisiune de la Napoca Live, Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că nu înțelege de ce realizarea unui Centru Integrat de Transplant nu este o prioritate pentru Guvern. Tișe a explicat că așteaptă răspuns de la Ministrul Sănătății.
„Undeva este ceva putred în prioritățile Ministerului. Nu există nicio explicație. Cum poți să consideri că un Institut de Transplant sau un Spital de Copii nou nu reprezintă o prioritate? Ce reprezintă o prioritate pentru această țară? De exemplu, legat de Institutul de Transplant, știți prea bine că am început din 2020, am tot dat comunicate și am muncit. Am găsit locație, am făcut proiect, am făcut licitații. Ministerul a primit de la noi o solicitare finală în care am informat că am finalizat procedura de licitație, trebuie doar să începem lucrările, să ne spună Ministerul dacă consideră că acest Institut este o prioritate și dorește să îl finanțeze. În cazul în care nu îl finanțează vom încerca din resurse proprii să găsim alternative, prin valorificarea unor bunuri, prin completare la emisiunea de obligațiuni, fie în altă formulă. În cazul în care Guvernul spune că nu este o prioritate vom renunța în a mai investi în acest proiect și îl vom valorifica sub o altă formă pe piață. Sunt cel puțin 3 instituții care doresc să ia acest teren cu clădirea. Să renunțăm în a construi Institutul de Transplant până când Ministerul va decide unde și când îl va face. Aceasta este realitatea. Ideea este să ne batem pentru a obține finanțare. Au venit pe listă spitale care nu aveau nici măcar certificatul de urbanism și au fost introduse pe listă înaintea altor spitale. Au făcut un nou ghid, au modificat și au putut să fie puse pe listă. Logică zero aici. Așteptăm răspunsul. Eu sper ca măcar unul din cele două, Institutul de Transplant sau Spitalul de Copii Monobloc să fie finanțat. Cred că Guvernul va finanța măcar unul dintre cele două”, a declarat Președintele CJ Cluj, într-o emisiune de la Napoca Live, moderată de Sandu Mureșan. VEZI AICI EMISIUNEA.
Ce ar face Președintele CJ Cluj dacă ar fi Ministru al Sănătății?
Tișe, întrebat de moderatorul emisiunii ce ar face dacă ar fi Ministru al Sănătății, a explicat că ar aduce „salariile personalului din sănătate la nivelul celor din Uniunea Europeană”.
„Dacă aș avea soluția miraculoasă v-aș spune acum și aș rezolva toate problemele. Cred că aș aduce salariile la nivelul din UE. Ar trebui să crească raportat la o țară similară cu a noastră, care este membră UE. Prin acest lucru putem opri plecarea lor către spitale din alte țări. A doua chestiune pe care aș vrea să o fac ar fi să grăbesc pe cât posibil și să trec la o procedură de urgență aprobată printr-un act normativ tot ce înseamnă Spitale Regionale, spitale noi. Vreau să văd un spital în România la nivelul spitalului din Viena, de exemplu. Să văd că el există. Măcar un spital al țării. La o țară care are bugetul pe care îl are, credeți că 500 milioane euro ar fi un efort mare? Eu cred că nu. Ar trebui să se cheltuie eficient. Teritorial, regional aș lua administrațiile publice locale și aș gândi la fel pe anumite zone spitale care să acopere regiunile respective. Să fie modernizate. Toate regiunile țării să aibă spitale care să acopere nevoia de sănătate. Problema este să se dorească. Dacă Premierul nu susține Ministrul Sănătății evident că nu poate pune în practică ce vrea să facă.
Nu îmi doresc o funcție de Ministru al Sănătății, dar mi-aș dori ca cei care sunt în această funcție să fie oameni care au experiență de manageri, care au construit ceva în viața lor, care au muncit pentru a produce un salariu. Marea noastră problemă, oamenii nepotriviți puși pe anumite poziții. Ei decid soarta celorlalți. România nu își mai permite să pună oameni nepotriviți în poziții cheie, pentru că distrug și ceea ce mai există. Nu trebuie să inventăm nimic, trebuie să înțelegem. Ce se poate în țara asta? Sunt în viață lucruri care demonstrează că se poate”, a declarat Alin Tișe, la Napoca Live.