În cadrul emisiunii din domeniul imobiliar moderată de jurnalistul Media9, Ionel Lespuc, Real Estate Agenda de la NapocaFM, acţionarul Synergetics Corporation, Adrian Ilie şi arhitectul Horaţiu Răcăşan au vorbit despre PUG-ul municipiului Cluj-Napoca.
Cluj-Napoca îşi actualizează Planul Urbanistic General (PUG).
Compania care a câștigat licitaţia este Synergetics Corporation S.R.L. din Bucureşti. Timpul de execuţie este de 2 ani şi teoretic suntem la jumătatea distanţei dintre ordinul de începere a lucrărilor şi predare.
Acţionarul Synergetics Corporation, Adrian Ilie a menţionat că, lucrările efective nu au început.
Conform contractului, cele 24 de luni curg din momentul în care societatea obține toate informațiile necesare pentru elaborarea studiilor de fundamentare, iar deocamdată nu a reușit să obțină datele de care are nevoie. “Ne aflăm în etapa de culegere a datelor necesare pentru elaborearea studiilor de fundamentare. În practică, această etapă se lungește de fiecare dată și nu este o problemă specifică doar Clujului, am întâlnit această situație în toate contractele. Autoritățile nu au, în cele mai multe situații, toate datele în ordine, nu sunt în format digital”, a declarat Ilie.
În cadrul emisiunii de la NapocaFM a participat şi arhitectul Horațiu Răcășan. Acesta a coordonat echipa care a realizat caietul de sarcini pentru licitația din 2019.
“Ne-am dorit un studiu complex care să ofere Primăriei un instrument de lucru valoros și util. Noul PUG ar trebui să facă un recensământ al locuințelor, o evidență a persoanelor din aceste locuințe, o evaluare a infrastructurii, a cursurilor de apă, a spațiilor verzi, un bilanț energetic și unul al rețelelelor de utilități”, a spus Răcășan.
Care este calendarul realist al actualizării PUG-ului?
“Anul viitor se pot finaliza studii de fundamentare, iar în 2023 se poate preda un regulamemt preliminar de urbanism. Urmează apoi faza de obținere a avizelor, care ține de implicarea Primăriei. Este ceea ce noi, operatorii economici, denumim risc politic. Un aviz de la ministere se poate obține în două săptămâni sau în șase, dar media este de trei luni. Iar avizele se obțin în succesiune, depinde unul de aprobarea celui anterior”, a declarat Adrian Ilie.