Parcul Feroviarilor intră în procedura de recepție în ianuarie 2024.
“Investiție de 9 milioane euro de la bugetul local pentru revitalizarea zonei verzi de 5,3 hectare.
Parcul Feroviarilor va fi deschis publicului la începutul anului 2024. Proiectul este rezultatul unui concurs de soluții organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Juriul a desemnat câștigatoare o echipă clujeană de specialiști, Asiza Birou de Arhitectură, iar implementarea este realizată de asocierea SC Nord Conforest SA & Eco Garden Construct.
Investiția cuprinde amenajarea suprafeței de 5,3 hectare, integrarea malului drept al Someșului mic în arealul de mobilitate și recreere din zonă, dar și modernizarea străzii Parcul Feroviarilor.
Prin acest proiect parcul devine un spațiu verde primitor, propice petrecerii timpului în aer liber și care completează investițiile realizate în alte zone verzi adiacente râului Someș: Parcul Armătura, proiectul pentru reabilitarea malurilor Someșului, platoul Sălii Sporturilor.
În această perioadă se realizează ultimele intervenții la pavilioanele din cadrul parcului, sistemele de alei dinspre strada Feroviarilor, ajustări la pasarelele pietonale peste Someș”, transmite Primăria Cluj-Napoca.
Dotări în cadrul proiectului:
- Plantări: 555 arbori, 32.500 arbuşti şi 5.500 bucăţi flori perene
- Alei pietonale de acces pentru toate categoriile de utilizatori, spații plantate cu vegetație, arbori și arbuști, zone de gazon; iluminat general și arhitectural cu sistem LED; mobilier urban pentru odihnă sau pentru activităţi recreative
- Pe latura estică a parcului sunt prevăzute câteva movile din pământ cu gazon și arbori, care delimitează natural parcul de strada Parcul Feroviarilor
- Lacuri de retenţie şi vegetaţie - S-au amenajat două lacuri de retenţie a apelor pluviale, sub forma a două zone umede. Vecinătățile acestor zone umede sunt amenajate cu vegetație tipică, ce va încuraja dezvoltarea și susținerea unui ecosistem specific
- 2 pasarele pietonale peste râul Someş, care creează noi trasee de traversare a zonei pe direcția est-vest
- Pavilioane multifuncționale
- Sistem de irigații automatizat
- Rampe care să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.
- Toaletă automată - cu acces și pentru persoanele cu dizabilităţi.
După modernizare, râul Someș devine parte componentă a parcului, cu două noi legături pietonale între cele două maluri. Această amenajare este minim invazivă, cu alei din de piatră, vegetație, gazon, arbori și arbusti, iluminat cu sistem LED şi mobilier urban pentru odihnă.