Numărul 119, destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor, apelat de 730 de ori de la începutul anului

 

Numărul 119, destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor, a fost apelat de peste 730 de ori de la începutul anului, potrivit Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.

"Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a realizat, împreună cu conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Cluj, instituţie aflată în subordinea forului administrativ judeţean, o analiză a activităţii derulate în primele şase luni ale anului 2024 de serviciul de call center destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor - 119. Astfel, în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie 2024, la nivelul D.G.A.S.P.C. Cluj au fost recepţionate 734 de apeluri. Totodată, din momentul în care a devenit operaţional, în luna ianuarie 2022, şi până la data de 30 iunie 2024, numărul 119 a fost apelat de nu mai puţin de 5.653 de persoane. În intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie 2023, la nivelul D.G.A.S.P.C. Cluj au fost recepţionate 2.465 de apeluri, în timp ce în anul 2022 au fost recepţionate 2.454 de apeluri", se arată într-un comunicat trimis, marţi, de CJ.

Potrivit sursei citate, cele mai multe apeluri au vizat abuzul fizic, psihologic şi emoţional (2.090 de cazuri), precum şi neglijarea (311 cazuri). În plus, au mai fost sesizate cazuri de bullying, copii care refuză să meargă la şcoală, cazuri de exploatare prin muncă, fapte care au pus în pericol viaţa minorilor, exploatare sexuală, violenţă în şcoală, violenţă prin internet, trafic de minori etc.

"Copiii aflaţi în situaţii de abuz, exploatare sau neglijare au nevoie de sprijin rapid şi eficient! În acest sens, încurajez clujenii să sune cu încredere la specialiştii ce deservesc numărul gratuit 119, acesta fiind disponibil 24 de ore din 24, pentru asigurarea protecţiei copilului", declară preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Prin apelarea numărului 119, disponibil în toate reţelele publice de comunicaţii din România, pot fi raportate, în regim non-stop, toate cazurile de abuz, exploatare, neglijare şi forme de violenţă asupra copiilor, toate situaţiile care nu necesită intervenţia imediată a autorităţilor specializate din cadrul Serviciului de Urgenţă 112, se precizează în comunicat.