Envisia - Boards of Elite, în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului, a organizat, luni, Conferința Future of Governance.
Evenimentul, aflat deja la cea de-a 3-a ediție, este unul care și-a propus medierea unor dezbateri la cel mai înalt nivel, pe tema bunelor practici, provocărilor, inovațiilor și evoluțiilor în domeniul guvernanței.
Ediția de anul acesta a evidențiat importanța guvernanței în ecosistemul public și și-a propus să expună nevoia companiilor publice și private și a consiliilor de administrație pentru provocările actuale – politice, sociale și tehnologice, dar și să încurajeze un comportament responsabil de-a lungul timpului.
“Am înțeles și suntem conștienți de faptul că statul trebuie să fie un acționar activ și informat, să se asigure că guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat este transparentă și responsabilă. Este esențial ca formele juridice ale acestor întreprinderi să fie standardizate și să se permită autonomia operațională.
Consiliile de administrație trebuie să aibă independența necesară pentru a-și îndeplini responsabilitățile, iar procesele de numire în aceste consilii trebuie să fie meritocratice și transparente. În plus, statul trebuie să stabilească politici de remunerație care să atragă profesioniști calificați și să favorizeze interesele pe termen lung ale întreprinderilor”, a declarat Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, prezent la eveniment.
România este în plin proces de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cel mai important obiectiv de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și NATO, iar una dintre prioritățile țării în această perioadă o reprezintă îmbunătățirea guvernanței corporative a tuturor întreprinderilor publice din România, prin aplicarea și performarea principiilor elaborate de către Organizație.
De altfel, Secretariatul General al Guvernului, în calitate de coordonator al Reformei 9, prin Jalonul 440 asumat prin PNRR, are ca obiectiv „Îmbunătățirea cadrului procedural pentru punerea în aplicare a principiilor de guvernanță corporativă în întreprinderile de stat”.