Legea de aprobare a contractului de finanţare pentru Spitalul Regional Cluj, adoptată

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de Cameră legislativă decizională, proiectul de lege prin care se aprobă contractul de finanțare a Spitalului Regional de Urgență Cluj dintre România și Banca Europeană de Investiții.

Contractul a fost semnat la Bucureşti pe 11 noiembrie 2021 şi la Luxemburg pe 15 noiembrie 2021.

Conform contractului de finanţare, împrumutul BEI în valoare de 305 milioane euro reprezintă aproximativ 67% din costul net al construcţiei Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, conform actului normativ care a fost adoptat de Senat în forma aprobată de Camera Deputaţilor.

Diferenţa de aproximativ 150,4 milioane euro (33%) din costul total net, la care se adaugă taxele şi impozitele aferente proiectului, se vor asigura de partea română din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat.

"Proiectul se realizează pe o perioadă de 7 ani, respectiv 2020 - 2026, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 72 de luni de la data semnării contractului de finanţare. Conform contractului de finanţare, împrumutul poate fi tras în maxim 30 de tranşe, valoarea minimă a unei tranşe fiind de 10 milioane euro. Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii, în calitate de agenţie de implementare (promotor), acestuia delegându-i-se întreaga autoritate şi responsabilitate privind realizarea proiectului şi utilizarea fondurilor alocate", mai stipulează legea, potrivit Agerpres.