Începe modernizarea stației de epurare a apelor uzate din Apahida

Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă „Someș” S.A., operator regional de apă în cadrul căruia forul administrativ județean deține calitatea de acționar majoritar, anunță începerea lucrărilor de modernizare a Stației de Epurare Ape Uzate (S.E.A.U.) din localitatea clujeană Apahida.

“Dezvoltarea continuă a zonei periurbane a municipiului Cluj-Napoca ne-a determinat să luăm măsuri concrete pentru modernizarea infrastructurii edilitare. Astfel, după proiectul de optimizare a alimentării cu apă, prin edificarea unei aducţiuni de apă suplimentare în valoare de cca. 1,5 milioane de lei, o altă investiţie în valoare de peste 21 milioane de lei va fi realizată în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii locuitorilor din comuna Apahida”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Investiția prevede extinderea actualei linii de epurare a apelor uzate menajere din cadrul S.E.A.U. Apahida, prin realizarea unei noi stații, suplimentare, care va avea rolul de a prelua, într-o primă etapă, diferența de debit. De asemenea, în vederea optimizării stației, proiectul prevede construirea unui bazin de retenție și omogenizare, pentru controlul debitelor de apă uzată care vor intra în procesul tehnologic de epurare.

Creșterea capacității stației va contribui, în mod direct, la îmbunătățirea parametrilor de funcționare a serviciului de canalizare oferit cetățenilor deserviți, dar și la extinderea, într-o etapă viitoare, a rețelei.  

Valoarea totală a lucrărilor este de 21.298.484 lei, finanțarea fiind asigurată de Consiliul Județean Cluj prin intermediul Fondului de Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare (IID), constituit din redevența și impozitul pe profit datorate forului administrativ al județului.