Hub-ul național M100, lansat la Cluj-Napoca

Hub-ul naţional M100 a fost lansat la Cluj-Napoca, luni, 18 decembrie 2023. Lansarea a avut loc la Hotel Radisson Blu din Cluj.

La lansare au participat reprezentanți ai Ambasadei României în Regatul Norvegiei, ai Cancelariei Primului Ministru, ai Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ai UEFISCDI.

Lansarea Hub-ului Național M100 a avut loc în cadrul unui eveniment amplu dedicat neutralității climatice în care reprezentanți ai Comisiei Europene, autorități naționale și regionale, reprezentanți ai orașelor, ai mediului academic, ai ONGurilor și ai comunităților urbane din România și din Europa se vor întâlni la Cluj Napoca pentru a dezbate progresele înregistrate în implementarea la nivel național a Misiunii UE “100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. Timp de două zile, participanții la eveniment vor discuta despre provocările tranziției către neutralitate climatică și despre cum platormele naționale pot ajuta în implementarea Misiunii UE.

“Intervenţia mea se axează pe întrebarea: Ce se întâmplă dacă nu facem ceea ce ne programăm astăzi noi în Cluj, în România şi Europa? Oamenii de ştiinţă au atras atenţia încă de prin anii 1970 asupra faptului că dacă se continua nivelul de consum al combustibililor fosili la nivelul care era atunci vom avea probleme majore în viitor cu ceea ce înseamnă schimbările climatice.  Nimeni nu i-a băgat în seamă. Am ajuns să le dăm dreptate. Lucrurile au scăpat de sub control. Am utilizat excesiv cărbunele, petrolul, gazul, am avut probleme cu pădurile care au fost defrişate. După 50 de ani am ajuns la concluzia că natura niciodată nu poate fi înfrântă. Omul trebuie să se supună naturii. Actualul mod nu mai poate continua. Mesajul meu este să trăim cel puţin la fel de bine, dacă nu şi mai bine, dar utilizând alţi combustibili. Dacă nu facem o schimbare, viaţa noastră, a copiilor noştri va fi una pe care nu o putem imagina în concret”, a declarat Primarul Emil Boc, în cadrul evenimentului de lansare a Hub-ului.

În acest context, Hub-ul național M100 (Mirror Mission Cities Hub România M100) are rolul de a sprijini implementarea obiectivului Misiunii “100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” de a facilita accesul la surse de finanțare din fonduri europene, destinate acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice și de accelerare a eforturilor de limitare a încălzirii globale.

M100 va avea două obiective: sprijinirea celor trei orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava și București - sector 2, în implementarea proiectelor ce vizează tranziția verde, precum și în identificarea surselor de finanțare pentru acestea; și lansarea unei Misiuni în oglindă, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte 10 orașe din România în drumul către neutralitate climatică. În acest sens, M100 va lansa un apel de candidaturi în vederea selectării celor 10 orașe care vor face parte din Misiunea în oglindă și care vor atinge neutralitatea climatică până în anul 2035.

Mai mult decât atât, M100 își propune să devină o platformă de experiment, facilitare și informare, un hub de expertiză în beneficiul orașelor care se angajează în efortul de atingere a țintelor climatice până în 2030 sau 2050, urmând principiul „niciun oraș nu este lăsat în urmă”. Expertiza Hub-ului național M100 va sprijini orașele selectate în implementarea Misiunii pe baza principiului parteneriatului, transparenței și a guvernării participative.

Memorandumul pentru constituirea Comitetului de Coordonare în vederea operaționalizării M100 - Hubul naţional pentru sprijinirea implementării în România a Misiunii UE “100 oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, a fost aprobat în ședința de Guvern din data de 12 octombrie 2023.