Primarul Clujului a vorbit, joi, la emisiunea Talkshow Direct, de la Napoca Live, despre licitația în cazul centurii metropolitane, afirmând că, în condițiile date, nu exista nicio o altă variantă decât anularea acesteia și declararea ei ca neconformă. Emil Boc a invocat erori aritmetice în oferta depusă de singura firmă participantă la licitație, și asumate de aceasta. În consecință, ofertantul poate ataca decizia de anulare a licitației, și dacă va primi răspuns favorabil de la CNSC va fi încheiat contractul de realizare a centurii, în caz contrar procedura de licitație urmând să fie reluată de la început.
”Legea spune că trebuie să vii la licitație în limitele valorii maxim admise, că nu poți depăși cu 15 la sută această valoare decât dacă cel care realizează licitația spune că are banii să acopere diferența. Ofertantul care a venit la licitație a venit cu 30 la sută mai mult, ori acest lucru nu este permis în lege. Ei au admis că există o o eroare aritmetică, în sensul în care au spus că 1+1 este egal cu 3, și nu cu 2. S-a corectat acest lucru și a rămas oferta sub 15 la sută, dar când am trimis raportul la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, fără de care nu se poate valida în România o licitație de o asemenea amploare, aceasta a dat aviz negativ. Dar, e la mintea cocoșului că nu poți să vii cu 30 la sută în plus, iar ANAP a spus ”nu, la revedere!”. Și, astfel, în baza avizului ANAP nu am putu să facem decât să declarăm oferta neconformă.
Evident, acum, firma poate să atace această decizie la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Dacă acesta acceptă contestația, noi putem încheia conttractul , și să începem lucrările inclusiv la Tronsonul 2 al centurii. Mai există această speranță, o posibilitate legală, . Dacă contestația nu este acceptată, se reia licitația. Puteam să stau până în 25 iunie și să nu anunț rezultatul până atunci, să evit să se spună că e campanie electorală. Întotdeauna mi-am asumat însă direct toate lucrurile care se întâmplă, pentru că la mine nu există că nu se poate, și cu siguranță că vom realiza acest proiect. N-am nicio reținere în a afirma asta, și chiar dacă trebuie să comunic astfel de lucruri în perioadă de campanie electorală, o fac. Însemna timp pierdut, și nu era, așa, decât o șarlatanie pe nervii clujenilor, care trebuie să știe exact ce se întâmplă. Am spus-o direct: n-are ce să facă primarul, când el primește o ofertă cu 30 la sută mai mare , când legea spune că poate fi de maxim 15 la sută. Nimeni din lume, oricine ar ar fi fost, nici Sfântul Petru n-ar fi putut face altceva în situația pe care o avem.
Nu suntem ca alte primării cu ștaif din țară care așteaptă totul de la Guvern, uitați-vă la Timișoara, nu se apucă primăria să facă centura, dacă o face Guvernul bine, dacă nu, nu. Nu se apucă primăria să facă stadionul, ci așteaptă să vină Guvernuul să îl facă. Sunt lucruri care au făcut ca noi, care ne-am apucat de ele, să depășim multe orașe din țară ca dezvoltare, inclusiv Timișoara. Din această cauză avem cel mai mare buget din această țară, avem cea mai mare absorbție a fondurilor europene, pentru că n-am stat să dormim. Nu am reușit așa, căutăm alte soluții. Ne-au luat atunci banii din PNRR pentru centura metropolitană, am găsit bani de la Programul Operațional Sectorial mergând la Bruxelles, mergând la București la Guvern. Pentru mine era simplu când a scos ministrul Drulă centura din PNRR, să spun că nu mai fac nimic. N-am abandonat bătălia, am găsit bani, și, iată, primul tronson merge mai departe. Va merge mai departe și tronsonul al doilea, și proiectul metroului la fel.
Până în 9 mai știm dacă firma depune sau nu contestație, după care vom ști în ce direcție vom merge: refacem licitația sau așteptăm rezultatul de la CNSC.
Trebuie să mai precizez că legea mai permitea o portiță în asemenea situație, princare se putea da posibilitatea autorității contractante, adică primăriei, să negocieze direct cu forma acest contract în valoare de un miliard de euro. Legea spune că dacă oferta a îndeplinit condițiile de admisibilitate, dar a fost declarată neconformă, poți intra la o negociere directă. Dar, oameni buni, cine-și permite să facă asta? Că nu sunt banii mei, cum să-mi permit să negociez pe banii altuia un asemenea contract? Și-am spus că așa ceva nu s-a făcut niciodată în această țară, chiar dacă legea prevede o asemenea posibilitate, exista riscul ca la un control ulterior Uniunea Europeană să vină și să spună: Măi băieți, ce faceți în țara asta? Vă dăm bani să negociați la masa verde un miliard de euro? Exista riscul să-i fie imputați acești bani României. Și am spus, nu. Risc eu să mă critice lumea cât o vrea, cei de rea credință care nu vor să înțeleagă că existe niște rigori, că există niște cerințe, și atunci am spus: asta e calea legală, pe asta mergem!”, a spus primarul Emil Boc, la Napoca Live.
VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRALĂ!
Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunțat, luni, stadiul licitației Tronsonului doi din cadrul Centurii Metropolitane a Clujului, după anularea procedurii de achiziție.
”În urma analizei din cadrul Comisiei de licitație și a Avizului conform condiționat al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, comisia de licitație, în baza prevederilor art. 212 alin. 1 litera a din Legea 98/2016, a anulat procedura de achiziție întrucât nu a fost depusă o ofertă admisibilă.
Azi a fost comunicat rezultatul procedurii către liderul Consorțiului participant la licitație, CON-A Operations. Potrivit procedurii legale, Asocierea CON-A Operations, Dimex 2000, Concelex, Hydrostroy și Automagistral Pivden poate depune contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor în termen de 10 zile calendaristice de la comunicarea rezultatului procedurii (până în 9 mai 2024). Dacă nu se depune contestație sau contestația este respinsă, se reia imediat procedura de licitație.
În cazul în care Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor dă câștig de cauză Asocierii CON-A Operations, Dimex 2000, Concelex, Hydrostroy și Automagistral Pivden, atunci se poate trece la încheierea contractului și la demararea lucrărilor”, s-a arătat în comunicatul Primăriei Cluj-Napoca.