Cum va arăta Piaţa 14 Iulie din Cluj-Napoca după modernizare?

În şedinţa din data de 6 decembrie, consilierii locali clujeni vor aproba indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea Pieței 14 Iulie și a străzilor adiacente.

Durata de execuție a lucrărilor este de 15 luni, iar durata de implementare integrală a proiectului este de 24 de luni. Terenul care face obiectivul investiției are o suprafață de 5.273 mp și este la intersecția str. George Enescu, Alexandru Vlahuță, Sigismund Toduță, P-ța 14 Iulie și Giuseppe Garibaldi. Proiectant: SC GARDEN CENTER GRUP SRL.

Varianta aprobată presupune următoarele:

- reamenajare spațiu verde S = 2.782 mp;

- zone pietonale S = 1.330 mp;

- reamenajare teren sport S = 292 mp, cu sistem de iluminat tip nocturnă;

- zonă joacă pentru copii – 1 ansamblu de joacă mare, 2 leagăne, 6 figurine;

- zonă fitness – 8 aparate fitness, 2 mese de ping-pong;

- toaletă smart;

- sistem de iluminat – de tip smart – cu camere video încorporate, precum și cu sistem

wireless;

- stație de încărcare biciclete/trotinete electrice – 1 buc;

- mobilier urban: bănci semicirculare – 10 bucăți; bănci simple – 12 buc; bancă USB – 2

buc;

- arbori plantați – 41 buc.

De asemenea, nu doar parcul va fi modernizat, ci întreaga zonă - străzile Garibaldi, Sigismund Toduță, George Enescu, Traian Grozăvescu, Milcov și un mic segment din Octavian Goga - pe modelul străzii Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, arteră care a fost semipietonalizată, devenind și o stradă smart. Piaţeta 14 Iulie se doreşte a deveni centru de cartier. Conceptul de amenajare a fost prezentat, anul trecut, în cadrul unei dezbateri online programate în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC). Biroul de proiectare Planwerk a fost contractat pentru a se ocupa de studiile (proiectare peisagistică, arhitecturală si urbanistică) necesare pentru realizarea spațiului pietonal, într-o amenajare unitară, în așa fel încât oamenii să fie încurajați să meargă pe jos spre Someș. Tot în zonă va fi pietonalizată şi strada Gavril Musicescu, prin propunerea spaniolilor de la Practica, arhitecţii care regândesc malurile Someșului.