Clujenii au sărbătorit Ziua Europei. Emil Boc: ”În sfârșit, Europa a înțeles că nu confruntarea este calea de a trăi în pace, ci doar colaborarea între națiuni”

 

Câteva sute de clujenii au sărbătorit, joi, Ziua Europei. În centrul orașului, în Piața Unirii, a avut loc un ceremonial militar-religios, s-au rostit discursuri din partea oficialităților. De asemenea, au avut loc și o festivitate de premiere a elevilor care au participat la un concurs pe teme de istorie și un program cultural-artistic, toate pentru a marca tripla semnificaţie a zilei de 9 Mai – proclamarea Independenţei de Stat a României, victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi naşterea Uniunii Europene.

În discursul său, primarul Emil Boc a ținut să sublinieze că Uniunea Europeană a făcut posibilă pacea în ultimii 79 de ani, avertizând însă că aceasta nu este eternă și că trebuie cultivată în fiecare zi.

„Pentru faptul că noi avem 79 de ani de pace, pentru asta au muncit părinții, bunicii noștri, au înțeles că doar colaborarea între națiuni și nu ura între națiuni poate să ne aducă democrație, pace libertate și prosperitate. Nu doar după două războaie mondiale, după 2000 de ani de istorie, în sfârșit, Europa a înțeles că nu confruntarea este calea de a putea trăi în pace ci doar colaborarea între națiuni. Uniunea Europeană este cel mai important proiect de pace din istoria omenirii. Nu mai există în istoria omenirii un asemenea proiect care să aducă pacea și după aceea accesul la democrație și prosperitate. Pentru asta au murit milioane și milioane de oameni în decursul istoriei

Sper ca tânăra generație să-și pregătească viitorul, așa cum și părinții noștri, bunicii noștri ne-au pregătit viitorul în pace, să meargă la vot și să susțină tot ce înseamnă pace, democrație și libertate”, a spus primarul Emil Boc.