Castelul Banffy din Răscruci, restaurat cu fonduri europene

Consiliul Judeţean Cluj derulează proiectul cu finanţare europeană ce vizează Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, comuna Bonţida.

Proiectul prevede restaurarea unei veritabile perle arhitectonice, un castel de o valoare culturală și istorică inestimabilă și a parcului monument din localitatea Răscruci.

Astfel, Consiliul Județean Cluj își propune prin intermediul acestei investiții realizarea unui Centru Cultural reprezentativ pentru județul Cluj, cu standarde ridicate de finisare și dotare, și cu funcțiuni care să permită organizarea de evenimente culturale precum și vizitarea de către publicul larg.

La etajul imobilului va fi amenajată o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, precum și o sală de curs și un birou de cercetare și unul administrativ. Totodată, la subsol va fi organizat un spațiu expozițional. Potrivit CJ Cluj, beneficiile proiectului sunt multiple, contribuind semnificativ la dezvoltarea întregii zone, inclusiv prin creșterea atractivității acesteia din punct de vedere turistic.

Toate acestea sunt datorate accesului la fonduri europene nerambursabile, Consiliul Județean Cluj reușind să atragă aproximativ 1 miliard de euro finanțare europeană în perioada 2008-2023.