Care este stadiul proiectului de reabilitare a Castelului Bánffy din Răscruci, la un an şi jumătate de la debutul lucrărilor?

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a realizat, împreună cu responsabilii de proiect din cadrul instituției, o evaluare a stadiului lucrărilor derulate în procesul de reabilitare a ansamblului-monument clădire Castel Bánffy și parc din localitatea Răscruci, comuna Bonțida.

În ceea ce privește clădirea castelului, conform datelor transmise de antreprenorul lucrărilor, cele mai avansate lucrări executate până la acest moment sunt cele de:

  • Refacere a elementelor din lemn: peste 95%;
  • Cablarea instalației electrice (subsol): peste 95%;
  • Refacere a zidăriei subsol interior: 94%;
  • Montare a instalațiilor sanitare – exterior: 90%;
  • Refacere a zidăriei de la parter, a picturii, a tencuielii de la etaj, și a învelitoarei din tablă: 70%;

De asemenea, se lucrează în ritm intens la refacerea balustradei de pe casa scării, montarea instalațiilor sanitare de la parter, restaurarea gardului de la stradă și a pietrei.

În ceea ce privește corpul de clădire conex, situat în fața castelului, cu acces din DN 1C, lucrările care vizează reabilitarea lui sunt aproape finalizate, mai urmând a fi montat parchetul la interior și realizate o serie de finisaje exterioare. Referitor la corpul de clădire care deservește castelul și care este situat în partea dreaptă a parcului, pentru completa lui renovare mai sunt necesare o serie de lucrări care vizează finisajele din interior.

Până la completa finalizare a lucrărilor de reabilitare derulate de Consiliul Județean Cluj cu ajutorul fondurilor europene, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală.