Compania de Apă „Someș” a demarat joi, 6 aprilie, execuția lucrărilor de reabilitare și modernizare, pe fonduri europene, a aproximativ 100 de străzi și tronsoane de străzi din municipiul Cluj-Napoca.
Pentru a reduce disconfortul cetățenilor, având în vedere că erau deja programate lucrări de consolidare și amenajare a malului Someșului, dar și amplasarea de cabluri în subteran, Compania de Apă „Someș” a luat decizia de a debuta cu lucrările hidro-edilitare tot pe strada Dragalina, anunță CJ Cluj.
În ceea ce privește lucrările care urmează să fie realizate, contractul prevede amplasarea a 1.760 metri de conducte destinate transportului și distribuției apei potabile. Noile rețele sunt realizate din fontă ductilă, un material extrem de solid, similar oțelului, cu o durată de viață estimată de cca. 100 de ani.
Potrivit CJ Cluj, vor mai fi înlocuite conductele învechite ale branșamentelor și montați hidranți subterani. Lucrările sunt de o complexitate ridicată deoarece se execută fără întreruperea apei pentru consumatorii situați de-a lungul străzii vizate, respectiv fără a afecta integritatea conductei de canalizare, obiectiv care va intra și el într-un proces de reabilitare prin tehnici non-invazive, fără săpătură și înlocuire fizică.
Cu o durată de execuție de maxim 15 luni, întreg contractul prevede înlocuirea actualelor rețele de alimentare cu apă pe 32 de străzi și tronsoane, acoperind 20 de km.Totodată, vor fi reabilitați, inclusiv pe interior, 7,5 km de conducte de transport al apei, de pe 7 străzi. În același timp, vor fi reabilitați și înlocuiți 23,5 km de conducte de canalizare și de racord, de pe 68 de străzi și tronsoane de străzi, informează CJ Cluj.
În valoare totală de peste 124.000.000 lei, investiția este parte a mega-proiectului european finanțat prin 🇪🇺 Programul Operațional Infrastructură Mare - POIM 2014-2020 și derulat de Compania de Apă „Someș” S.A, societate aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj.
„Înțelegem că orice investiție și șantier creează disconfort cetățenilor. De aceea, Compania de Apă și Primăria Cluj-Napoca au încercat să-și sincronizeze lucrările pentru a nu ne afla în situația de a sparge din nou o zonă proaspăt reabilitată. Antreprenorul contractului a conștientizat urgența finalizării cât mai rapide a lucrărilor derulate pe strada Dragalina, astfel încât echipele de constructori își desfășoară activitatea pe două schimburi, între orele 6.00-22.00. Mulțumim clujenilor pentru înțelegerea și răbdarea de care dau dovadă”, declară Președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
Sursa foto: Consiliul Județean Cluj – Facebook