Alin Tișe, la Napoca Live: ”Guvernarea PNL-PSD era singura serioasă potrivită să conducă această țară Nu putem lăsa România pe mâna unora care vând gogoși, cum face AUR”

 

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și vicepreședinte al PNL la nivel național, a făcut marți, în direct la Napoca Live, o radiografie a vieții politice actuale, și a comentat motivele care au dus la formarea actualei coaliții de guvernare între PNL și PSD. ”Era singura variantă serioasă care să conducă această țară”, a spus Alin Tișe, care a dat de înțeles că, în lipsa unor alternative, parteneriatul dintre cele două partide va continua și după alegerile de anul viitor.

”E o guvernare extrem de complicată și, cu siguranță, măsurile pe care le-a luat acest guvern a nemulțumit profund două tipuri de electorat, pe de o parte cel al PNL, dar și pe cel al PSD, și asta înseamnă un procent important al populației țării, după cum a nemulțumit și electoratul celorlalte partide. Și am să mă și explic. Orice măsură de asprire a fiscalității pe care guvernul a trebuit să o ia, din explicația simplă că nu mai sunt bani la buget, a atins profund mediul de afaceri. Practic, electoratul de dreapta, care se presupune că într-un procent majoritar este al PNL, a fost atins de această măsură. Electoratul PSD, mai de stânga, mai conservator, angajat mai mult la stat și sub diverse forme în alte instituții, a fost lovit de măsurile guvernului pentru că au fost blocate posturile, au fost salarii blocate iar angajații au fost nevoiți să suporte o perioadă de timp neindexarea salariilor, a fost lovit prin creșterea ratelor, prin inflație, prin faptul că unii au fost dați afară prin reorganizări, cei cu mici afaceri la fel. Am putea spune, deci, că aceste măsuri au dus la o pierdere a credibilității  oamenilor în aceste două partide. În mod clar, PNL pierde cel mai mult, se știe că PSD are un nucleu de bază mai mare decât al PNL, și care provine în general din ce a fost înainte de 1990 și care s-a transformat treptat, cu mici excepții, și a făcut în atâtea rânduri din PSD partidul numărul unu în țară. Ori, dintotdeauna, PNL a avut un electorat de nișă, 10-15 la sută de-a lungul anilor, cu singurele excepții atunci când am făcut alianțe politice sau uniuni cu alte partide.

Anumite măsuri au fost nemulțumitoare, dar, pe de altă parte, această guvernare asumată de cele două partide era, în opinia mea, singura responsabilă și care putea să fie serioasă și să conducă această țară. Spun asta întrucât cu AUR, un partid extremist, este aproape să guvernezi cu el, iar partidele s-au exprimat deja în acest sens. Un partid care este aproape de scorul PNL, poate chiar peste, dar oamenii trebuie să știe că acest partid extremist este unul cu care niciun alt partid nu poate să facă alianțe. Practic, orice vot dat către AUR, va fi un vot irosit. Niciun alt partid nu va face vreo alianță cu AUR, nici electorală și nici postelectorală. Că AUR are 20 la sută, nu înseamnă decât că e un vot irosit, că nu vor ajunge niciodată să-și pună în practică ideile, fanteziste sigur pentru că e ușor să spui oamenilor că mâine scapă de inflație, că vor avea salarii triple, că toată lumea va fi băgată la pușcărie, că vei aduce bani nu știu de unde, când tu de fapt n-ai făcut nimic în ultimii ani decât că ai vorbit la megafon. Și, cu toate acestea, mai sunt oameni care cred în poveștile lor. A mai fost într-o perioadă, partidul lui Dan Diaconescu care le-a promis oamenilor 20.000 de euro dacă vor vota cu ei, și mulți au crezut asta și au votat circa 16 la sută cu ei, dar s-au trezit că au luat țeapă de la partidul respectiv, unul care nu era capabil nici măcar să genereze o politică guvernamentală.

La fel USR, care a avut o șansă extraordinară, erau oameni tineri și inteligenți care s-au pierdut pentru că nu s-au adaptat la realitatea vieții noastre și care au crezut și ei că din vorbe pot să rezolve totul. UDMR-ul, care conjunctural se află în situația de acum, dar care este un partid care în orice moment poate să participe la o guvernare.

Una peste alta, dacă este să ne uităm la spectrul politic din România, în momentul de față, partidele responsabile și serioase care pot să guverneze această țară, sunt PNL și PSD plus, eventual, UDMR care a demonstrat că este un partid serios. În rest, variante cu AUR și altele peste noapte născute... Viața va demonstra că indiferent de câte voturi vor lua, 10-15 la sută, acestea vor fi voturi irosite pentru că ei niciodată nu vor putea genera politici care să schimbe fundamental țara.  Au intrat în Parlament, ok, și ce-au făcut în acești ani, în afară de scandal? Spuneți-mi un proiect de lege în beneficiul cetățenilor pentru care să se fi culcat pe jos prin parlament, cum au făcut pentru interesele lor și pentru care s-au certat cu toți, au blocat uși și au agresat fizic pe alții.

Concluzia, și este doar punctul meu de vedere, este că în România este nevoie de stabilitate mai mult ca niciodată. Nu uitați că avem situația complicată de la granița României, că toată Europa și nu numai dorește stabilitate în România, și că se dorește un guvern serios și stabil, mai ales. Sunt probleme economice în toată Europa, există probleme cu șomajul peste tot, cu veniturile oamenilor. Nu putem să ducem această țară pe mâna unora care vând oamenilor gogoși, că de fapt asta face AUR și cu alte deviații de acolo. Vând oamenilor lucruri pe care aceștia vor să le audă, dar nu vin cu o soluție. Nu spun de unde vor lua bani să dubleze, să tripleze salariile, de unde bani să tripleze pensiile și să faci mii de kilometri de autostrăzi.

Guvernarea actuală este, deci, nemulțumitoare pentru o parte din electorat, dar este singura responsabilă care și-a asumat aceste măsuri, iar electoratul stabil și care înțelege cu poți face miracole peste noapte va gira, în opinia mea, tot partidele serioase care au demonstrat asta, cu toate bâlbâielile făcute.

Dacă oameni vor gira aceste două partide și în continuare, se va ajunge, probabil, la o formă de guvernare asemănătoare și după alegerile de anul viitor.  Trebuie să acceptăm că, întotdeauna, scenariile politice, atât timp cât e vorba de partide democratice, sunt posibile în orice structură.

Acum se face un sondaj al PNL la nivel național în care oamenii sunt întrebați inclusiv de variantele de guvernare, de scenariile posibile, de alianțele politice, și o să vedem rezultatele. Dar eu, ca om politic, nu pot să exclud niciun fel de scenariu care include partide democratice ce pot fi luate în calcul”, a spus Alin Tișe, la Napoca Live.