Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile, sărbătorită la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj

Aeroportul Internaţional Avram lancu Cluj în colaborare cu Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii „Smaranda Brăescu" Cluj au marcat astăzi, 7 Decembrie, Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile.

În incinta aeroportului a avut loc vernisajul unei expoziţii de fotografii care evidenţiază aspecte din viaţa şi cariera Smarandei Brăescu, prima femeie cu brevet de paraşutist din România. Totodată, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la recordurile mondiale de salt cu paraşuta stabilite de Smaranda Brăescu în 1931, a avut loc şi lansarea cărţii „,Smaranda Brăescu - Lăsaţi-mă să zbor!" editată de Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticiì Cluj, sub coordonarea domnului Comandor Av .r. Laurenţiu Buzenchi.

“Cu acest prilej domnul Comandor Av .r. Laurenţiu Buzenchi şi Asociaţia de Propagandă şi Istoria Aeronauticii "Smaranda Brăescu", împreună cu Aeroportul Internaţional Cluj au organizat o expoziţie prin care scot în evidenţă realizările remarcabile a Smarandei Brăescu.

O paraşutistă de nivel mondial, cu recorduri mondiale, care a adus cinste şi mândrie României, care este strâns legată de Cluj pentru că a trăit o perioadă la Cluj şi chiar este îngropată aici în Cluj. România are tradiţii puternice în aviaţia civilă. Smaranda este un exemplu pentru aceste realizări importante ale Aviaţiei Civile în România. 

Smaranda Brăescu nu numai că este o personalitate a Aviaţiei Civile mondiale, dar a inspirit foarte multe femei. În ceea ce priveşte Aeroportul Internaţional Cluj, sunt peste 1200 de angajaţi, dintre care o treime sunt femei. Noi avem o politică privind egalitatea de şanse şi suntem deosebit de încântaţi să sprijinim domnişoarele şi doamnele în Aviaţia Civilă”, a declarat Directorul General al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, David Ciceo, pentru NapocaLive.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor societăţii academice clujene, cadre militare şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale.

La eveniment a fost prezent şi Comandorul Av .r. Laurenţiu Buzenchi.

“Evenimentul de astăzi se doreşte a fi o aniversare de importanţă naţională şi internaţională. Vorbim de 90 de ani de la două recorduri mondiale stabilite de Smaranda Brăescu. Pe 2 octombrie 1931 la Câmpia Bărăganului de 6000 de m şi al doilea record mondial absolut pe 19 mai 1931 la Sacramento de la înălţimea de 7233 de m”, a declarat Comandorul Av .r. Laurenţiu Buzenchi, pentru NapocaLive.

Aeroportul Internaţional Avram lancu Cluj este primul aeroport regional al ţării în ceea ce priveşte numărul de pasageri şi are în derulare mai multe proiecte de dezvoltare astfel încât să asigure pasagerilor şi colaboratorilor servicii de înaltă calitate. Totodată, Aeroportul Internaţional Avram lancu Cluj are o contribuţie majoră în dezvoltarea economică a regiunii. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Aviaţiei Civile, Aeroportul Internaţional Cluj transmite felicitări tuturor pasagerilor şi partenerilor din aviaţia civilă.