Ziua comunei Valea Ierii şi Festivalul fructelor de pădure

Iubitorii de natură, cultură și produse tradiționale sunt așteptați duminică, 18 septembrie 2022, la Valea Ierii, acolo unde, în cadrul Zilei comunei va avea loc și prima ediție a Festivalului fructelor de pădure.  

Acesta va cuprinde o gamă variată de evenimente, atât gastronomice, cât și culturale. Cei prezenți vor avea ocazia să vadă priceperea gospodinelor din zonă, care știu să transforme fructele de pădure în adevărate delicii, iar turiștii vor putea degusta și cumpăra cele mai bune dulcețuri, siropuri, băuturi și prăjituri, obținute din fructele culese din flora spontană.

Manifestarea, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local Valea Ierii, va debuta la ora 12:30, pe stadionul comunal.

Aici vor fi amplasate standurile producătorilor locali, de unde vor putea fi achiziționate fructe de pădure de sezon, dar și produse gastronomice, realizate după rețete vechi: siropuri, gemuri, dulcețuri. Producătorii vor aduce spre vânzare ciuperci, miere de albine și băuturi: afinată, murată sau pălincă de afine.

Cei prezenți se vor putea bucura și de un spectacol folcloric, susținut de Adelina Boita, Adrian Socaciu, Grupul de copii „Muguri de folclor”, coordonator prof. Alexandru Filip, Mariana Morcan și Soții Valeria și Traian Ilea. Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș.

Pe scenă va urca și trupa de muzică ușoară Alma Band, iar evenimentul va fi prezentat de Grigore Sâmboan.

Valea Ierii este una dintre cele mai sălbatice și bine conservate arii din zona Munților Apuseni. Cu peisaje impresionante, pajiști naturale, păduri de foioase, conifere şi de amestec, aici crește şi o plantă rară, arnica. Frumusețea peisajului şi importanța păstrării pădurii pe versanții cu pante foarte mari, cumulate cu valoarea fondului cinegetic, au dus la declararea zonei Valea Ierii ca sit de interes comunitar, ca parte integrantă a Rețelei Ecologice Europene Natura 2000.