Lecanemab, un medicament experimental, a încetinit ritmul de declin al memoriei şi al gândirii la persoanele care suferă de boala Alzheimer în fază incipientă, notează publicația britanică The Guardian.
După 18 luni de teste cu Lecanemab pe 1.800 de pacienți bolnavi de Alzheimer, declinul cognitiv a fost redus cu 27%, faţă de cei care au primit un tratament placebo.
Potrivit oamenilor de știință, acesta este „un moment istoric” pentru tratamentul demenţei.
Companiile Eisai Co Ltd şi Biogen, cele care au dezvoltat medicamentul, ar putea să obţină astfel o victorie rară într-un domeniu de cercetare dominat de eşecurile medicamentelor create până în prezent împotriva acestei maladii neurodegenerative, informează Reuters.
„Este primul studiu de fază 3 al unui medicament pentru Alzheimer care încetinește cu succes declinul cognitiv”, a spus doctorul Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimers Research UK.
În cadrul studiului, celor 1.800 de pacienți li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână cu medicamentul Lecanemab. Rezultatele testelor nu schimbă radical rezultatele clinice, dar este pentru prima dată când s-a demonstrat că un medicament poate modifica traiectoria negativă a bolii.
Se aşteaptă ca cercetătorii care au dezvoltat medicamentul să ceară aprobarea de reglementare în SUA şi Europa până la sfârşitul acestui an.