Valeriu Gheorghiță: Vor fi peste 2.000 de cazuri zilnice în patru săptămâni

Valul patru al pandemiei în România se propagă mai rapid decât se estima inițial. Noile predicții ale specialiștilor arată că în patru săptămâni vor fi 2.000 de cazuri zilnic, față de 1.500 - 1.600 cât se prognoza la început. Acest bilanț nu va reprezenta, însă, vârful maxim al actualului val pandemic, a avertizat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

„Oamenii nu înțeleg beneficiile reale ale vaccinării și nu percep realitatea în care noi ne aflăm în momentul de față: suntem în plină pandemie, suntem la peste 1.000 de cazuri raportate în fiecare zi. Practic, persoanele care nu au niciun fel de imunitate, nici post-boală, nici post-vaccinare, au cel mai mare risc să se infecteze în perioada următoare. Aș putea spune că acest risc este cu siguranță atât de mare, încât toate persoanele - mai ales din marile aglomerări urbane - care n-au niciun grad de imunitate se vor infecta în perioada lunilor următoare”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

 La jumătatea lunii septembrie se estimează că în România vor fi  peste 2.000 de cazuri zilnice însă nu acesta va fi vârful.  Totodată peste 80 la sută din cazurile noi sunt la persoane nevaccinate iar umărul de decese înregistrate, peste 97 la sută sunt la persoane nevaccinate.

„Nu ne aşteptăm să avem o situaţie bună. De altfel, reevaluările predicţiei în ceea ce priveşte evoluţia epidemiologică în România ne arată că până la acest moment, creşterea numărului de cazuri a fost mai rapidă decât ceea ce noi ne aşteptam, ca atare, la jumătatea lunii septembrie ne aşteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc de 1.500-1600 cât estimam iniţial. Această estimare este pe următoarele patru săptămâni, însă nu înseamnă că acesta va fi pragul maximal la care vom ajunge, este predicţia pe patru săptămâni pe care noi o putem face în momentul de faţă. În raportările săptămânale, peste 80 la sută din cazurile noi sunt la persoane nevaccinate. De asemenea, dacă ne uităm la numărul de decese înregistrate, peste 97 la sută sunt la persoane nevaccinate, restul fiind la persoane vaccinate incomplet, nu la persoane care au o schemă completă de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.