Valeriu Gheorghiţă:„Dacă ne gândim că nu îmi vaccinez copilul ca să nu facă miocardită, e o greşeală”

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat vineri, 30 iulie, că pentru grupa de vârstă 12-15 ani rata de acoperire vaccinală este de aroximativ 3,5%, iar pentru 16-19 ani - de aproximativ 18%, și spune că procentul este mic.

Medicul militar susține că un motiv al reticenţei vaccinării tinerilor este legat de riscul de miocardită, explicând însă că acesta este de şase ori mai mare la tinerii care trec prin COVID-19 decât după vaccinare. Gheorghiţă precizează că în România au fost raportate două cazuri de miocardită la băieţi de 17 ani, ambele cu evoluţie favorabilă.

Gheorghiţă a afirmat că, personal, îşi doreşte ca în septembrie să înceapă şcoala cu prezenţă fizică, având doi copii de vârstă şcolară.

"Între 12-15 ani, rata de acoperire vaccinală este în jur de 3,5% şi la 16-19 ani era de circa 17-18%. Sigur că este mic (procentul celor vaccinaţi - n.r.), mizez pe faptul că mulţi sunt plecaţi împreună cu părinţii în concedii, sunt activităţile de vară, vacanţă (...) dar cred că în perioada următoare - şi acesta este mesajul nostru şi chiar astăzi am avut o discuţie cu dl Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, prin care să avem acelaşi mesaj comun, şi anume că ne dorim ca până începe şcoala ca un număr cât mai mare de părinţi, bunici să se vaccineze şi implicit să-şi protejeze copiii", a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la Digi 24.

 

El a amintit că pentru adolescenţi sunt două vaccinuri autorizate - BioNTech Pfizer şi Moderna, începând de luni.