Vaccinul Pfizer, sigur pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani

Compania Pfizer anunță că vaccinul său anti-COVID-19 pentru este sigur pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani. În urma testelor s-a demonstrat că o doză mai mică a determinat la fel de mulți anticorpi la copii, precum o doză completă la adolescenți și adulți tineri.

Astfel, copiii de vârstă școlară primară ar putea primi în curând un vaccin COVID-19, conform sciencenews.org. Gigantul farmaceutic Pfizer și partenerul său german de biotehnologie BioNTech au raportat pe 20 septembrie că o doză mică de vaccin ARNm este sigură pentru copii.

Există indicii că vaccinul protejează și împotriva coronavirusului. Doza de 10 micrograme administrate copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani reprezintă o treime din doza administrată persoanelor cu vârsta începând de la 12 ani.

Cu toate acestea, după ce au primit două doze la distanță de 21 de zile, copiii mai mici au produs niveluri de anticorpi de protecție comparabile cu nivelurile făcute de tinerii între 16 și 25 de ani cărora li s-au administrat două doze complete.

Companiile, care au distribuit rezultatele timpurii printr-un comunicat de presă, nu au raportat niciun fel de date privind protecția împotriva infecțiilor, spitalizării sau decesului cauzat de virus.

În prezent, niciun vaccin împotriva covid-19 nu a fost autorizat în vederea vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între cinci şi 11 ani. Peste 466,5 milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 au fost administrate în Statele Unite, potrivit Centrelor de Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC). Vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech este unul dintre cele trei vaccinuri folosite în campania de vaccinare din Statele Unite. Celelalte două sunt vaccinurile Moderna ţi Johnson & Johnson.

Aproximativ 12,7 milioane de copii în vârstă de până în 18 ani – reprezentând 54% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani – au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză de vaccin împotriva covid-19, potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), pe baza analizei unor date de la CDC la 15 septembrie.

AAP recomanda în august ca copiii în vârstă de până la 12 ani să nu fie vaccinaţi împotriva covid-19 înainte ca FDA să aprobe vaccinarea acestei categorii de vârstă. Laboratoarele farmaceutice Johnson & Johnson şi Moderna, ale căror vaccinuri sunt folosite în Statele Unite, efectuează, de asemenea, testări clinice asupra copiilor.