Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a participat la întâlnirea din cadrul inițiativei Startup Villages a Comisiei Europene

Reprezentanții Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Rectorul Prof. dr. ing. Vasile Țopa și Prorectorul Prof. dr. ing. Daniela Popescu, au participat la forumul care a reunit șase alianțe de tip Universități Europene, în cadrul inițiativei Startup Villages a Comisiei Europene, inițiativă menționată în Noua Agenda Europeană de Cercetare și Inovare (New European Research and Innovation Agenda - NEIA).

Evenimentul a fost găzduit de Universitatea din Salamanca, Spania, în perioada 5 – 6 septembrie, iar prezența delegației universității la această manifestare se datorează apartenenței UTCN atât la Universitatea Europeană de Tehnologie (European University of Technology - EUt+), cât și la Rețeaua Europeană a Instituțiilor de Învățământ Superior Inovatoare (European Network of Innovative High Education Institutions – ENIHEI).

În cadrul întâlnirii cu Comisarul European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Mariya Gabriel, reprezentanții alianțelor universitare au propus o declarație numită Vision Statement, prin care își exprimă sprijinul față de inițiativa Startup Villages a Comisiei Europene, în deplină concordanță cu agenda europeană de inovare. Comisarul European a punctat rolul cheie al alianțelor de tip Universități Europene și a universităților membre ENIHEI, în crearea și dezvoltarea startup-urilor din zonele rurale, prin sprijinul pe care acestea îl oferă ecosistemelor de inovare din zonele respective. În acest context, în calitate de reprezentant al Universității Europene de Tehnologie - EUt+, Rectorul Prof. dr. ing. Vasile Țopa, a înmânat Comisarului European, Mariya Gabriel, un document-angajament intitulat EUt+ Startup.