O zonă industrială, parțial utilizată, va fi transformată într-un spațiu viu al Clujului și va fi integrată ca parte din oraș.
Cu o expertiză de peste un deceniu în dezvoltarea și operarea ansamblurilor mixed-use de regenerare urbană în România, grupul IULIUS demarează o investiție de peste jumătate de miliard de euro la Cluj-Napoca.
Noul proiect vizează platforma Carbochim, cel mai mare producător de abrazive din România.
În cadrul emisiunii Real Estate Agenda de la Napoca Live, moderată de jurnalistul Media9, Ionel Lespuc, Directorul de Dezvoltare Iulius, Raluca Munteanu a declarat că noul mall va fi un proiect de regenerare urbană.
“Nu este vorba doar despre mall, este un proiect de regenerare urbană, este un proiect de reconversie. Proiectul va include mai multe componente. În primul rând se distinge printr-o componentă culturală prin elemente precum păstrarea și conservarea elementelor de patrimoniu industrial, printr-o componentă verde. Ne place să credem că noua dezvoltare pe care o vom realiza va deveni un motor de dezvoltare pentru întreaga zonă.
Cred că oamenii își doresc mai mult decât un centru comercial, își doresc un spațiu cu loc de recreere. Ne dorim să aducem concepte noi de restaurante, concepte noi de cafenele bazate pe experiență și să răspundem nevoilor clujenilor de a avea altceva”, a declarat Raluca Munteanu, la Napoca Live.
Trei parcuri ale orașului vor fi conectate printr-un traseu velo-pietonal: Parcul Armătura, Parcul Feroviarilor și o nouă grădină urbană de peste 4 hectare, amenajată ca parte din proiect.
“Este elementul semnatură care ne caracterizează. Toate proiectele noastre au drept ancoră un parc. La Carbochim era foarte important să avem o abordare sistemică şi integrată a zonei verzi astfel încât ea să creeze o sinergie între Parcul Armătura, Feroviarilor şi Strategia de valorificare a malurilor Someşului”, a declarat Raluca Munteanu.
Întreaga dezvoltare va fi coordonată cu masterplanul Municipalității de amenajare a râului Someș, integrându-se firesc în noul culoar verde-albastru al orașului.
- Peste 4 hectare de noi spații verzi și alei pietonale;
- O nouă zonă de promenadă pe linia râului Someș;
- Conectarea velo-pietonală a peste 12 hectare de zone verzi (inclusiv parcurile Armătura și Feroviarilor);
- O nouă zonă de agrement, cu facilități sportive în aer liber.
Vechea hală Carbochim va fi convertită într-un spațiu dedicat artelor performative independent, un centru live-arts animat de concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media.
Investiția va presupune restructurarea urbană a întregii zone, atât prin remodelarea axului natural generat de Someș, cât și prin regândirea infrastructurii zonale, pentru a crește conectivitatea cu vecinătățile și cu restul orașului.
- Peste 6.000 de locuri de parcare;
- 3.500 de spații pentru biciclete;
- Un nou pod rutier peste Someș;
- O nouă pasarelă pietonală peste Someș.
De asemenea, va exista şi o compenentă rezidenţială. Cei care vor locui aici vor petrece mai puțin timp în trafic și vor beneficia de mai mult confort, prin accesibilitatea la servicii, facilități, funcțiuni sociale și de entertainment, apropierea de natură, toate integrate în aceeași dezvoltare.
Dezvoltarea va include, într-o primă etapă, peste 23.000 mp de spații de birouri verzi inteligente, care vor contribui la consolidarea prezenței locale a unor companii multinaționale, în zona care va deveni în următorii ani unul dintre polurile puternice de business ale orașului.