Agenţii patogeni se pot detecta dificil, pot apărea din diverse cauze şi se pot răspândi foarte repede prin apă, provocând contaminări. Vorbim de exemplu, despre contaminări în urma unor calamităţi sau cea mai recentă pandemia COVID-19.
Acest proiect implică dezvoltarea unui prototip portabil care este foarte uşor de utilizat de către persoane nespecializate, pentru detecţia pe teren a unor bacterii cu potenţial patogen crescut şi a unor protozoare, ce pot provoca anumite afecţiuni. El poate fi utilizat de către autorităţi, fiind creat pentru un mai bun management în situaţii de criză.
„Cercetarea ştiinţifică reprezintă una dintre componentele de bază ale misiunii universităţii noastre şi trebuie considerată un producător esenţial de excelenţă. Sunt mândră de rezultatele științifice și profesionale ale colegilor mei, care sunt din ce în ce mai mult recunoscuți pe plan internațional și contribuie prin asta la creșterea prestigiului nostru ca universitate”, transmite prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.