Comisia Europeană are consultanţi din România. În anul 2019 Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au adoptat Directiva nr. 1023 privind cadrele de restructurare preventivă, insolvenţă, privind a doua şansă şi de remitere a datoriei.
În cadrul emisiunii Legal 100% - Legi bune şi nebune de la NapocaFM, moderată de jurnalista TVR Cluj, Loredana Corchiş, şeful echipei de consultanți ai Comisiei Europene, Vasile Godinca-Herlea a vorbit despre această Directivă.
“În fiecare an 200.000 de companii dispar din UE. Cele 200.000 de companii influențează în jur de 3 milioane de job-uri. Aceste job-uri dispar în urma falimentului. Noi în România avem în jur de 1 milion de firme și în jur de 5 milioane de salariați. Există o zonă în care lichidările și falimentele aduc un stigmat al falimentului. Abia 8% din cei care trec prin faliment se mai întorc în business și la un sondaj al tuturor europenilor 42% din europeni nu ar începe un business de frica eșecului. S-a constatat că pentru a ameliora acestea este nevoie de această cultură, de a două șansă. O cultură a redresării care să se întâmple înainte de a se ajunge la faliment.
Noi am făcut o echipă de consultanță și am implementat și am adaptat această Directivă la legislația românească. Sunt doi mari piloni. Este vorba despre avertizare timpurie și redresare”, a spus Vasile Godinca-Herlea.
Ce presupune avertizarea timpurie?
“Sunt niște mecanisme care se vor crea pentru companiile în care de multe ori se constată că antreprenorii deși se află în dificultate nu conștientizează sau nu știu unde să se adreseze pentru o consultanță și atunci dacă s-ar interveni din timp într-un stadiu incipient aceste companii ar fi salvate. Atunci s-a creat acest mecanism de avertizare care presupune tot doi piloni. În momentul în care ai dificultăți primul care este lăsat la urmă și nu este plătit este Statul. S-a creat la nivelul ANAF-ului un soi de avertizare friendly. În momentul în care o companie o să aibă niște întârzieri la plată, o să existe o adresă din partea ANAF-ului care va spune: Atenție s-ar putea să ai o problemă, adresează-te următoarei instituții.
Dacă ai ignorat acest avertisment și ai ajuns în preinsolvenţă, momentul în care tu vei știi că în 8 luni nu îți vei mai putea plăti totul, va exista o procedură care va însemna posibilitatea de a îți renegocia obligaţiile contractuale”, a mentionat Vasile Godinca-Herlea la NapocaFM.
“Tehnic aceste reglementări ar trebui să existe până în iulie 2022, practic cred că va dura destul de mult, pentru că este un mecanism nou în UE. Cred că este vorba despre câțiva ani”, a precizat Vasile Godinca-Herlea.