UBB și Universitatea George Mason – parteneriat strategic pentru dezvoltarea unei paradigme inovativ centrate pe om a inteligenței artificiale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), România, și George Mason University, SUA, (prin Schar School of Policy and Government) au încheiat un parteneriat strategic pentru stimularea inovației și excelenței în domeniul automatizării inteligente (IA), precum și pentru promovarea aplicațiilor practice ale acestui domeniu în sectorul public și în învățământul superior, transmit reprezentanții UBB Cluj, într-un comunicat de presă.

Automatizarea inteligentă, o abordare centrată pe om a inteligenței artificiale, se concentrează pe dezvoltarea tehnologiilor care îmbunătățesc inteligența și capacitățile umane, mai degrabă decât să le înlocuiască, sistemele IA fiind concepute spre exemplu pentru a sprijini luarea deciziilor și pentru a le spori eficiența. Universitatea George Mason este unul din liderii majori implicați în dezvoltarea acestei paradigme, prin IA Initiative (https://ia.schar.gmu.edu/).

„Spuneam în diverse analize și interviuri că inteligența artificială, pentru a fi sigură, trebuie să se dezvolte într-un cadru delimitat de etică și de acceptabilitate socială (”human-centered AI”). Credem că prin unirea forțelor cu Universitatea George Mason facem un pas semnificativ și contribuim la definirea acestei paradigme noi la nivel intenațional, cu impact pentru cercetare, inovare și excelență academică”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

„Această colaborare reprezintă un pas important  în angajamentul nostru comun față de excelență, inovare, diversitate și leadership academic în viitorul digital. Prin valorificarea punctelor forte și a expertizei noastre, ne propunem să creăm o platformă care să promoveze cercetarea interdisciplinară, să ofere oportunități educaționale de neegalat studenților și profesorilor noștri și să stimuleze inovația prin tehnologie, parteneriatul fiind bazat pe o viziune comună asupra viitorului învățământului superior”, subliniază prof. univ. dr. David K. Rehr, directorul fondator al Center for Business Civic Engagement (CBCE) în care se desfășoră IA Initative, în Schar School of Policy and Government de la Universitatea George Mason.

La rândul său, Dorin Munteanu, unul dintre inițiatorii și coordonatorii proiectului IA Initiative, adaugă că „parteneriatul creează un context favorabil promovării diversității culturale, conducând în același timp la o  implicare mai puternică a studenților în zona automatizării inteligente și nu numai”.

Potrivit comunicatului, elementele cheie ale parteneriatului strategic vizează:

  • Programe de cercetare;
  • Programe educaționale care le vor permite profesorilor și cercetătorilor celor două universități să-și împărtășească expertiza și cunoștințele pentru a îmbunătăți calitatea proceselor de predare și cercetare;
  • Diseminarea cercetării și inovării, ce va permite transferul de cunoștințe și tehnologie, sprijinirea startup-urilor și antreprenoriatului.