Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca se situează pe primul loc în România şi pe 15 în Europa de Est în rankingul britanic QS al universităţilor, transmit reprezentanţii Universităţii, într-un comunicat de presă.
"UBB - pe locul I în România, pe locul 15 în Europa de Est şi pe locul 260 în Europa, în cel mai recent şi mai utilizat clasament internaţional al universităţilor, rankingul britanic QS. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă locul I în ţară, locul 15 în Europa de Est şi locul 260 în Europa (între primele 38% din 690 de universităţi incluse din 46 de ţări), conform rankingului britanic QS al universităţilor, dat publicităţii miercuri, 20 septembrie 2023 (QS World University Rankings: Europe - https://www.topuniversities.com/europe-university-rankings)", se arată în comunicat.
Clasamentul QS este cel mai utilizat clasament al universităţilor, reunind indicatori complecşi de educaţie, cercetare-dezvoltare-inovare şi relaţie cu societatea, inclusiv de angajabilitate, internaţionalizare şi sustenabilitate. Ţările europene eligibile în acest ranking sunt cele 46 de ţări membre ale Consiliului Europei, iar 4 dintre acestea nu au nicio universitate inclusă în acest ranking.
"Sigur că mă bucură această performanţă! Dar aşa cum am spus că nu trebuie făcut un 'doliu naţional' în legătură cu faptul că România nu mai are reprezentare în rankingul Shanghai, dar că trebuie să învăţăm din asta să facem ceea ce trebuie făcut pentru mediul academic românesc, această performanţă nu anulează, ci amplifică nevoia de regândire a arhitecturii mediului academic românesc şi a finanţării excelenţei academice, dacă vrem să creştem sau măcar să rămânem la acest nivel şi în acest ranking. Rankingurile sunt demersuri informative utile, dar nu reflectă complet complexitatea unei universităţi, iar, conform recomandărilor Comisiei Europene prin COARA, acestea trebuie văzute doar prin această logică. În plus, fluctuaţiile în diverse rankiguri - ex. prezenţe, neprezenţe, poziţii/ranguri diferite -, determinate mai ales de nuanţele diferite în criteriile de clasificare, sunt corectate prin metarankiguri, iar UBB are sub acest aspect cea mai bună performanţă din istoria sa", declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Potrivit sursei citate, în "Metarankingul Universitar" (publicat pentru prima dată în 2016 pentru anul 2016 de către Ministerul Educaţiei, iar ulterior, cu aceeaşi metodologie, de alte organizaţii academice), care reuneşte 9 rankinguri/clasamente internaţionale majore ale universităţilor, UBB a ocupat constant prima poziţie în ţară şi a crescut constant ca performanţă din 2016 în 2022.
De asemenea, în „Metarankingul Național” (publicat pentru prima dată în anul 2022 pentru 2021 de către Ministerul Educației), care reunește 9 clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut ca performanță din 2021/2022 în 2022/2023.