UBB Cluj implementează două noi programe doctorale de tip reţea europeană 'Marie Curie'

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că implementează două noi programe doctorale de tip reţea europeană "Marie Curie".

Programul GEM-Diamond, demarat din 2022 și realizat în parteneriat cu universități de marcă din Europa (precum Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Universitatea din Warwick sau Universitatea Liberă din Bruxelles), urmărește realizarea la nivelul consorțiului a 16 teze de doctorat în regim de diplomă dublă sau multiplă axate pe identificarea și soluționarea crizelor multiforme cu care se confruntă Uniunea Europeană și statele membre, în special din perspectiva ascensiunii extremismului politic și radicalismului contestatar.

Programul Vortex, care va demara din 2023 și realizat la rândul său în parteneriat cu universități de referință din Europa (precum Universitatea din Oslo, Universitatea din Marburg, Universitatea din Torino sau Universitatea din Malmo), își propune selectarea și îndrumarea la nivelul consorțiului a 10 doctoranzi în regim de diplomă dublă sau multiplă, care vor contribui prin cercetările lor la realizarea unor analize și la configurarea unor strategii inovatoare în vederea contracarării radicalizării religioase și seculare, a extremismului violent și a terorismului.

„UBB a fost mereu o universitate bine integrată în aria academică europeană, cu programe cu diplomă dublă/multiplă la nivel de licență și master (inclusiv programe de master Erasmus Mundus). De asemenea, la nivel doctoral, a fost prima universitate din țară care a introdus „Doctoratul European”, iar prin aceste două noi programe doctorale, derulate în zona studiilor europene (facultății de profil din UBB), își amplifică internaționalizarea. În acest context punctez că noile demersuri ale alianțelor universităților europene vin la UBB pe o tradiție europeană/internațională deja puternică, complementar, nu pentru a  înlocui mecanismele de internaționale diverse pe care UBB le-a angajat și le va mai angaja sau pentru a genera în premieră astfel de demersuri. Spre exemplu, alianța europeană EUTOPIA din care UBB face parte se află natural în aceste demersuri, dar acestea includ și angajamentele noastre GUILD – organizația unor din cele mai importare universități de cercetare avansată din Europa – sau relații bilaterale directe”, a declarat rectorul UBB, prof. dr. Daniel David.