Trofeul Electricianului 2024. Clujul este capitala energeticii românești

 

Cei mai buni 105 specialiști din cadrul companiilor de distribuție a energiei electrice din toată țară, alături de tinerii elevi din liceele cu profil energetic și dispecerii energetici de distribuție, își dispută supremația în cadrul competiției ”Trofeul Electricianului”, faza națională, desfășurată la Cluj Napoca, în perioada 8 – 12 iulie 2024.

Distribuție Energie Electrică Romania – DEER este gazda acestui eveniment de tradiție al electricienilor. Trofeul Electricianului, iniţiat de compania Electrica în anul 1977 și reluat în anul 1995, a ajuns, anul acesta, la cea de-a 42-a ediție, fiind cel mai important și de anvergură concurs profesional din România.

La deschiderea evenimentului, organizată la Teatrul Național ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, au participat, în calitate de vorbitori, Mihaela Rodica Suciu, Director General DEER;  Emil Boc, Primar Cluj-Napoca; dl Sándor Bende, Președinte Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților; Andreea Lambru, Director Executiv Direcția Afaceri Electrica;  Anna-Maria Vasile, Președinte Consiliul de Administrație DEER;  Vasile Țopa, Rector Universitatea Tehnică Cluj-Napoca; Nicolae Buzea – Președinte Federația Univers. De asemenea, au fost prezenți dl Ștefăniță Munteanu, Director General Transelectrica, membri ai Consililor de Administrație Electrica și DEER și ai conducerii celor două companii, reprezentanți ai companiilor de distribuție Delgaz Grid, Distribuție Energie Oltenia, Rețele Electrice România și ai Adrem.

”Trofeul Electricianului este una dintre cele mai importante competiții profesionale din România, ce se evidențiază prin numărul mare de participanți, la nivelul fiecărei societăți de distribuție a energiei electrice, fiind și cea mai veche competiție ”a breslelor” ce continuă și astăzi. Acest eveniment nu este doar o ocazie de a aprecia excelența în activitatea noastră, ci și un prilej de a sărbători pasiunea și devotamentul nostru, al tuturor, față de această industrie. Mapamondul se pregătește ca, peste două săptămâni, să înceapă Olimpiada de la Paris. Noi avem Olimpiada noastră: Trofeul Electricianului.

Este o onoare, un privilegiu, dar și o mare responsabilitate să organizăm această ediție a competiției aici, la noi acasă, unde este sediul central al DEER: Municipiul Cluj Napoca. Pentru 3 zile, Clujul devine ”Capitala” și “inima” energiei românești. Cei mai buni profesioniști din toate distribuțiile din țară intră în competiție. Totul este pregătit! Nu-mi rămâne decât să le urez tuturor succes și cei mai buni să câștige!”, a afirmat Mihaela Rodica Suciu, directorul general al DEER.

Emil Boc, Primar Cluj-Napoca: “Consider că Trofeul Electricianului este o olimpiadă a electricienilor. Toți cei prezenți în competiție sunteți câștigători. Tot ce se va întâmpla în aceste zile la Cluj - reușite, amintiri frumoase, relații de prietenie, bune practici – reprezintă valoare adăugată pentru dumneavoastră, concurenții, și pentru companiile pe care le reprezentați. Provocările domeniului energetic sunt fără precedent în istoria omenirii. Noile surse de energie (eolian, solar), respectiv capacitatea de preluare a acestora, digitalizarea, modernizarea infrastructurii, securitatea cibernetică, electrificarea transportului, dezvoltarea capacităților de stocare a energiei, schimbările climatice sunt câteva dintre acestea.

Dumneavoastră sunteți profesioniștii care ne asigură lumina de zi cu zi. Sunteți foarte importanți pentru noi, pentru România”.

Sandor Bende, Președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților: “În această săptămână, Clujul este capitala electricienilor. Felicitări concurenților! Trofeul Electricianului este un nou prilej să vă aprofundați cunoștințele, să fiți autodidacți. Succes și să câștige cei mai buni! Categoric, va câștiga economia României. Avem nevoie de energie electrică pentru relansarea economiei. Noi, decidenții, trebuie să ascultăm ce spun specialiștii și să vă sprijinim în activitate”.

„Este o onoare pentru Electrica și DEER să continuăm această tradiție, o competiție a profesioniștilor și excelenței, precum și a dovezilor de fair-play”, a spus Andreea Lambru, Director Executiv Direcția Afaceri Electrica.

Anna - Maria Vasile, Președinte Consiliul de Administrație al DEER, a felicitat concurenții, adresându-se totodată echipei tinerilor electricieni participanți în competiție. „Cred că distribuția de energie este prima meserie din lume. Meseria de electrician nu este una simplă și nu oricine o poate practica. Pe cât este de complexă și provocatoare, pe atât este de frumoasă și respectată de toată lumea. Electricienii sunt meseriașii de aur ai României. Specialiștii din toate companiile de distribuție din țară vor avea oportunitatea sa dea tot ce e mai bun în această competiție. Fie ca cei mai buni să câștige!”

Nouă secțiuni în concurs

La competiția națională a Trofeului Electricianului participă câștigătorii fazelor pe companie, din cadrul celor patru societăți de distribuție a energiei electrice din țară: Distribuție Energie Electrică Romania - DEER, Delgaz Grid (societate membră a grupului E.ON în România), Distribuție Energie Oltenia (societate membră a Grupului EVRYO), Rețele Electrice România (societate membră a Grupul PPC), precum și specialiștii Adrem Invest. Competiția are 9 secțiuni, dintre care una este dedicată juniorilor din sistemul de învățământ dual.

Având în vedere dezvoltarea fără precedent a producției din surse regenerabile, în special a prosumatorilor și a centralelor fotovoltaice de dimensiuni mai mici, misiunea dispeceratelor a devenit mult mai complexă și provocatoare. De aceea, începând de anul acesta, s-a introdus a noua secțiune, dedicată acestui domeniu. Astfel, competitorii prezenți în această ultimă fază a Trofeului, vor concura pentru: Electrician exploatare staţii electrice de transformare 110 kV/MT; Electrician exploatare retea electrică de distribuție, MT şi JT; Electrician PRAM; Electrician măsurare energie electrică, verificare grupuri de măsurare; Electrician montare şi reparaţii echipament primar din stații electrice de transformare de 110 kV/MT; Electrician montare şi reparaţii instalaţii de distribuție MT şi JT (PA, PT, LEA, LES); Electrician defectoscopie LES de MT şi JT; Dispecer Energetic de Distribuție și  Electrician Junior.

Fiecare secțiune are atât probe teoretice (pe 9 iulie), practice (pe 10 iulie) si teoretice , in data de 11 iulie. Tot in data de 11 iulie vor fi desemnați câștigătorii fiecărei secțiuni. Pe lângă câştigătorii individuali, sunt premiate şi echipele de distribuţie a energiei electrice, prin acumularea punctelor obținute de fiecare membru al delegației.

Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, este cel mai important operator național de distribuție a energiei electrice, care acoperă 18 județe, reprezentând 40,7% din teritoriul României (97.196 kmp). Cu o tradiție de peste 120 de ani, DEER oferă servicii pentru aproape 4 milioane de utilizatori, prin intermediul unei rețele de distribuție a energiei electrice de peste 200.000 km.