Trei universități din Cluj, printre cele mai bune instituții de învățământ superior din România

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF) și Universitatea Tehnică (UTCN) sunt printre cele mai performante 10 instituții de învățământ superior din România.

UBB se situează pe primul loc în ranking, UMF Cluj-Napoca pe locul al patrulea, iar UTCN pe locul nouă.

Top 10 universități din metarankingul național 2021:

  1. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca;
  2. Universitatea din București;
  3. Universitatea Politehnica din București;
  4. UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca;
  5. Universitatea Al.I. Cuza din Iași;
  6. Universitatea “Transilvania” din Brașov;
  7. Universitatea de Vest din Timișoara;
  8. UMF Carol Davila din București;
  9. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca;
  10. Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași.

„Poziționarea universității noastre în acest clasament reprezintă o confirmare a faptului că, prin rezultatele muncii colegilor noștri, ne situăm în rândul elitelor. Deși suntem o universitate mică, cu doar trei facultăți, comparativ cu alte instituții de învățământ superior incluse în acest clasament, avem o valoare incontestabilă, recunoscută nu doar la nivel național, ci și pe plan internațional. O astfel de poziționare ne aduce avantajul de a beneficia de finanțări suplimentare, prin care vom susține proiectele educaționale și de cercetare din cadrul universității. Astfel, vom continua să dezvoltăm noi proiecte în domeniul medical și farmaceutic, care vor fi oferi beneficii comunității noastre academice, dar mai ales societății” , a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Metarankingul naţional este un mecanism de ierarhizare conceput pe baza analizei a 9 clasamente universitare internaţionale, recunoscute de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG), în care sunt prezente universităţile româneşti, conform metodologiei stabilite prin ordinul Ministerului Educației. Au fost ierarhizate 30 de universități românești de stat, dintr-un total de 54 și o singură universitate privată, dintr-un total de 40.

Acest metaranking reprezintă un instrument de analiză și un criteriu obiectiv și important de evaluare în cadrul metodologiilor de finanțare a cercetării în sistemul universitar, care va permite asigurarea alocării de resurse financiare de la bugetul de stat, pe baza unor indicatori de performanță. Potrivit Metodologiei privind finanțarea cercetării în instituțiile de învățământ superior de stat, fondul bugetar pentru finanțarea cercetării științifice în universități, pentru anul 2022, este de 100.000.000 de lei.  45% din fondurile alocate în acest sens vor fi repartizate în funcție de poziția universității în metarankingul universităților din România pentru anul 2021.

VEZI AICI toate universitățile care s-au clasat în metarankingul național din 2021.