Tişe, la Napoca Live: Lucrăm în continuare la Spitalul Pediatric Monobloc şi la Centrul Integrat de Transplant. Când încep lucrările la cele două spitale?

În cadrul emisiunii de la Napoca Live, moderată de Sandu Mureşan, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a vorbit despre marile proiecte din sănătate de la Cluj-Napoca. Acesta a oferit informaţii despre Spitalul Pediatric Monobloc şi despre Centrul Integrat de Transplant.

De asemenea, Tişe a spus că un al treilea proiect la care se lucrează este şi cel de la Spitalul Regional care va fi construit în Floreşti.

“Avem spitale care într-adevăr sunt în condiţii optime, putem să le comparăm cu cele din Europa. Mai avem spitale şi secţii unde mai avem de muncă şi vom continua pe aceeaşi linie. Suntem şi la al treilea proiect mare cu Ministerul Sănătaţii, Spitalul Regional care se face în Floreşti. CJ Cluj este partener. O parte de investiţii trebuie să le facem noi”, a declarat Tişe, la Napoca Live.

Spitalul Pediatric Monobloc

“Va fi pentru Cluj şi pentru Transilvania un nou început în materia serviciilor medicale oferite copiilor. Mă bucur că am gândit acest spital. Am înţeles că este important să avem un spital monobloc cu toate secţiile în acelaşi loc. Aproape toate secţiile pentru copii vor fi relocate în acest spital. Vor fi corpuri de clădire în care vor fi găzduiţi părinţi. Vor fi saloane de spitalizare de zi. ATI va fi suficient de bine dimensionat. Aproape 1.200 de oameni vor munci în acest spital. Va avea heliport.

Suntem în faza în care putem să primim oferte de execuţie. La licitaţie am făcut o preselecţie şi i-am ales pe cei care au experienţă similară în a construi spitale. Nu dorim să inventăm nimic. Noi ne dorim ca până la finalul anului 2023 să avem câştigătorul licitaţiei desemnat. De acolo în orice moment vom putea începe lucrările.

Secţia de Psihiatrie Pedriatică rămâne externă Spitalului Pediatric Monobloc şi va fi transformată într-un spital. În cel mai scurt timp va fi gata. Cel mai probabil va fi gata în această toamnă. Este un spital făcut din bani europeni. Este pe strada Moţilor, după fosta Fabrică de Bere”, a transmis Preşedintele CJ Cluj.

Spitalul Pediatric Monobloc va dispune de:

  • 506 paturi pentru spitalizare continuă,
  • 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și
  • 30 de paturi aferente serviciului ATI.

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, va fi edificat în cartierul clujean Borhanci și va deservi cca. 50.000 de copii/an, din întreaga țară. Unitatea cu profil regional, care va constitui și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micilor pacienți.

Centrul Integrat de Transplant

“Clujul ar putea deveni un centru de transplant european pus pe harta medicală. Nu mă voi lăsa până nu facem şi acest proiect. Proiectul este mai avansat faţă de Spitalul Pediatric Monobloc. Se află în analiza ofertelor de licitaţie şi până la 1 septembrie este termenul de a anunţa câştigătorul”, a transmis Tişe.

Edificiul medical de importanță deosebită pentru județul Cluj și pentru întreaga țară va fi unul ultramodern și eficient, care va respecta standardele NZEB Near Zero Energy Building – o clădire cu performanță energetică foarte ridicată, al cărei consum de energie va fi aproape egal cu zero. În cadrul acestuia vor fi efectuate patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal, acesta urmând a fi un Centru al excelenței atât în ceea ce privește chirurgia și transplantul de organe cât și în ceea ce privește cercetarea avansată în domeniu.

Centrul Integrat de Transplant va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc. De asemenea, va avea 280 de paturi pentru pacienți și 176 de locuri de parcare.