Greva din învăţământ continuă. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest, potrivit unui comunicat de presă.
“Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului.
Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar”, au transmis sindicatele.
Sindicatele din Educație organizează astăzi, 30 mai, noi proteste în țară și în Capitală. La Cluj, cadrele didactice și personalul auxiliar din educație se vor întâlni în Piața Unirii, de la ora 12.00.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că sistemul de învăţământ trebuie să fie finanţat.
“Aş fi făcut ceea ce a făcut guvernarea la un moment dat cu medicii. Au fost găsite resurse astfel încât medicii să aibă salarii bune de la un anumit nivel de performanţă şi vechime. Cu riscul de a afecta alte capitole bugetare aş fi dat profesorilor ceea ce cer. Întotdeauna când trebuie să dai undeva mai mult trebuie să iei din altă parte. Consider că sistemul de învăţământ trebuie să fie finanţat. Singura investiţie fără faliment este învăţământul. Aş fi găsit soluţii pentru a da aceşti bani”, a precizat Tişe, în cadrul emisiunii de la Napoca Live, Talk Show Direct cu Lucian Danciu.