TikTok: datele utilizatorilor europeni pot fi accesate de angajații din China. Ce înseamnă asta?

TikTok precizează utilizatorilor săi europeni că datele lor pot fi accesate de angajați din China, dar și alte state. Potrivit CNN, noua actualizare a politicilor de confidențialitate reflectă controlul intens cu care TikTok s-a confruntat cu privire la fluxurile sale internaționale de date. Compania a transmis că scopul este acela de a oferi o mai mare transparență, iar măsura se aplică utilizatorilor din Spațiul Economic European, Marea Britanie și Elveția, dar NU și Statelor Unite. 

Pe lângă angajații din China, datele utilizatorilor europeni mai pot fi accesate și de cei din țări precum Brazilia, Canada, Israel, Japonia, Malaezia, Filipine, Singapore, Coreea de Sud și SUA, a transmis compania. 

Accesul la datele utilizatorilor europeni, a adăugat TikTok, este permis pentru anumiți angajați din cadrul grupului nostru corporativ, care se supun unorcontroale de securitate robuste și are loc prin metode care sunt recunoscute în conformitate cu GDPR, legea privind confidențialitatea din Uniunea Europeană.

Datele ar putea fi folosite pentru a efectua verificări privind aspecte ale platformei, inclusiv performanța algoritmilor săi, care recomandă conținut utilizatorilor, și pentru a detecta conturile automate vexatorii. TikTok a recunoscut anterior că unele date ale utilizatorilor sunt accesate de către angajații companiei mamă a companiei, ByteDance, din China.

În urma acestor actualizări, autoritatea de supraveghere a datelor din Irlanda, care are jurisdicție asupra TikTok în întreaga UE, a lansat, de asemenea, o investigație privind „transferurile de către TikTok de date cu caracter personal către China”.