Festivalul Internațional de Film Transilvania anunță Full Moon Creative Lab, un proiect destinat scenariștilor europeni specializați în seriale de gen: thriller, fantasy și horror. Inițiativa, susținută de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, constă în rezidențe de creație care se vor desfășura în Transilvania până în 2025, cu participarea unor experți internaționali din industrie, care vor mentora participanții. Laboratorul își propune să îmbunătățească procesul de creație al acestora, prin conectarea unor cineaști talentați din toate statele membre UE, potrivit organizatorilor TIFF.
Apelul de proiecte pentru Full Moon Creative Lab este programat pentru începutul lunii iulie 2023.
Printre facilitatorii și mentorii deja confirmați pentru Full Moon Creative Lab se numără scenaristul și producătorul Frank Spotnitz (SUA), producătoarea Agathe Berman (Franța), producătorul Eilon Ratzkovsky (Israel), scenarista și regizoarea Geo Doba (România), producătorul de seriale TV Gabriela Iacob (România/Spania), producătorul Johnathan Young (Marea Britanie), scenarista, regizoarea și producătoarea Anne Feinsilber (Franța). Lista va fi completată cu alți experți.
Laboratorul marchează următorul pas în dezvoltarea Full Moon Script Contest, un program lansat de TIFF în 2020. Claudia Droc, Head of International Relations la TIFF, explică:
"Bazându-ne pe experiența celor 2 ediții ale Full Moon Script Contest și a Festivalului de Film Horror & Fantasy Lună Plină, credem că există o piață înfloritoare pentru conținutul de gen, în special în domeniile thriller, fantasy și horror. Există o cerere mare de conținut cu elemente locale care pot rezona cu publicul dincolo de granițe, limbi și culturi".
Fiecare ediție se va încheia cu o sesiune de pitching în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (iunie 2024 și, respectiv, iunie 2025), în fața unor profesioniști influenți din industrie, printre care producători, agenți de vânzări, reprezentanți ai televiziunilor și ai principalelor platforme de streaming, precum și întâlniri one-to-one, favorizând oportunitățile ca proiectele să găsească sprijin pe piață.