Tehnologiile de telemedicină au fost benefice în screening-ul, diagnosticarea, managementul, tratamentul și urmărirea pe termen lung a unei serii de boli cronice în Regiunea Europeană a OMS (Organizația Mondială a Sănătății), arată un nou studiu al OMS realizat în colaborare cu Facultatea de Științe ale Sănătății din cadrul universității Oberta de Catalunya.
Pentru a determina starea telemedicinei în Europa și Asia Centrală experții au analizat peste 20.000 de studii din 53 de țări din regiune, care acoperă peste 20.000 de pacienți.
Cercetătorii au descoperit că utilizarea instrumentelor digitale pentru a oferi servicii de sănătate a avut un efect clar și semnificativ asupra pacienților.
„Am văzut rezultate clinice mai bune, o urmărire mai bună de către profesioniștii din domeniul sănătății și un beneficiu general atât pentru pacienți, cât și pentru lucrătorii din domeniul sănătății” explică dr. David Novillo-Ortiz, consilier regional pentru date și sănătate digitală și autor principal al studiului.
Experții au găsit însă și bariere când a venit vorba de utilizarea telemedicinei precum lipsa internetului, reticiența cadrelor medicale, deficiențe în cunoștințele lor despre tehnologie sau pregătire insuficientă. De asemenea studiul a descoperit că o parte din pacienți au arătat rezistență în utilizarea telemedicinei preferând un contact personal cu profesioniștii din domeniul sănătății.