Studenții internaționali descoperă Clujul multicultural, printr-un proiect inițiat de UMF ”Iuliu Hațieganu”

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în parteneriat cu organizațiile studențești EMSA (English Medical Student Association) și CMC (Corporation Médicale Cluj), cu Ambasada Franței în România și Institutul Francez din Cluj-Napoca, organizează, în perioada 26-28 septembrie 2022, a opta ediție a Seminarului de integrare a studenților internaționali de la secțiile engleză și franceză. Activitățile se desfășoară în paralel, sub denumirea Pre-rentrée 2022, respectiv Welcoming Days 2022, și se adresează studenților admiși în anul I la programele de studiu cu predare în limbi străine de la Facultățile de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie.

“Ne dorim ca acest seminar să îi ajute pe tinerii studenți veniți din peste 60 de țări, de pe șase continente, să descopere un Cluj prietenos, multicultural și modern, să simtă că vor avea realmente un al doilea cămin aici, pe durata studiilor universitare. An de an, ne străduim să le oferim tuturor studenților noștri toate facilitățile necesare și un mediu propice pentru a studia, a se dezvolta și a se putea bucura de tot ce le poate oferi orașul Cluj-Napoca”, a subliniat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și inițiatoarea acestui proiect.

Programul cuprinde o zi a porților deschise, cu vizita Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, o vizită ghidată o orașului, întâlniri cu decanii facultăților, întâlniri cu  tutorii în cadrul programului de tutorat-mentorat dezvoltat în universitate, ateliere de inițiere în limba română, conferințe de introducere în cultura românească,  prelegeri și  ateliere pe tema  tehnicilor de învățare eficientă în domeniul științelor de sănătate, dar și sesiuni administrative, în cadrul cărora studenții vor primi informații despre permisul de ședere, respectiv înregistrarea rezidenței pe teritoriul României, despre asigurarea locuinței, despre sistemul de sănătate din România, precum și alte informații utile. Pentru o deplină acuratețe, sesiunile administrative sunt organizate în parteneriat cu Serviciul de Imigrări al Județului Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate și Poliția care deservește campusul universitar.

Ceremonia de deschidere a avut loc în data de 26 septembrie 2022 – ora 9 :30 pentru studenții de la secția engleză și ora 11:30 pentru studenții de la secția franceză – în Aula ”Iuliu Hațieganu”.

Cu această ocazie, universitatea clujeană a fost onorată de prezența unor distinși invitați, printre care Excelența Sa Laurence Auer, Ambasadoarea Republicii Franceze în România și delegația acesteia, Excelența Sa Arthur Mattli, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România și Hanane Yessef, Însărcinat cu afaceri culturale și universitare în cadrul Ambasadei Regatului Maroc în România. Ambasadorii Marocului și Belgiei au transmis studenților urările lor de bun venit prin intermediul unor mesaje video. De asemenea, având în vedere numărul important de tineri originari din Germania care urmează studiile medicale la Cluj, la ceremonia de deschidere a participat și Ingo Tegge, Director al Centrului Cultural German Cluj-Napoca.

Excelența Sa Ambasador Laurence Auer a evidențiat, în discursul său, importanța colaborării româno-francofone în domeniul sănătății, menționând că, în acest moment, în Franța profesează aproximativ 6.000 de medici români și că, în paralel, un număr egal de medici și farmaciști francezi se întorc în Franța după finalizarea studiilor în România. Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” este o universitate internațională și multiculturală, în cadrul căreia se află una dintre cele mai mari comunități de studenți francofoni din afara Franței și cel mai mare număr de studenți internaționali din România, aproximativ 3.000. Concurența pe locurile destinate studenților internaționali a devenit acerbă în ultimii ani, ajungând la 11 candidați pe un loc la programul de studiu Medicină dentară în limba franceză.

În această săptămână, și studenții români din anul întâi au parte de ”Zilele Bobocilor”, un program de integrare și acomodare în mediul universitar din Cluj-Napoca. Cele trei facultăți din cadrul UMF ”Iuliu Hațieganu” vor desfășura o serie de întâlniri și activități introductive, organizate în colaborare cu organizațiile studențești din cadrul universității - OSM (Organizația Studenților Mediciniști), OSS (Organizația Studenților Stomatologi) și OSF (Organizația Studenților Farmaciști).

Anul universitar 2022-2023 va începe, la UMF ”Iuliu Hațieganu”, în data de 3 octombrie și va fi marcat printr-o festivitate la care vor participa membrii comunității academice. Anul acesta, 600 de studenți internaționali și aproape 1.000 de studenți români își vor începe parcursul educațional la universitatea clujeană, care numără, în total, 9.000 de studenți la toate nivelurile de învățământ (licență, masterat și doctorat).