Studenții au protestat la Cluj împotriva deciziei de a reveni la facultate în format fizic

Ieri, 14 martie, OSUBB și alte organizații studențești au protestat împotriva deciziei Ministerului Educației de a muta orele din online în spațiul fizic într-un timp atât de scurt. 

Protestul a avut loc pe Strada Mihail Kogălniceanu 1, în fața Rectoratului UBB, începând cu ora 16:30.

"Pentru a clarifica lucrurile, revenirea la formatul fizic este un lucru dorit de toți studenții, experiența campusului și a activităților universitare offline fiind esențială pentru experimentarea unei studenții complete. Dar, din păcate, momentul în care Ministerul Educației a decis să aibă loc această "revenire" nu este unul deloc potrivit. Perioada de tranziție menționată nu este corespunzătoare punctului din anul universitar în care ne aflăm, aceasta fiind mult prea bruscă, mulți studenți neavând posibilitatea de a se întoarce la cursuri și seminare fizice într-un timp atât de scurt.

Trebuie luat în considerare faptul că mediul online a oferit studenților posibilitatea de a se întoarce acasă, pentru a diminua costurile pe care le aduce locuirea într-un oraș universitar, aceasta fiind o decizie foarte rațională, corectă și bine argumentată, având în vedere contextul în care aceștia s-au aflat. Acum, studenții se văd puși în situația ca în câteva zile, în așa numita "perioadă de tranziție", să își găsească o locuință în orașul de studiu, ceea ce implică costuri semnificative, neprevăzute, pe care nu și le permit", au transmis reprezentanții OSUBB Cluj-Napoca, pe pagina de Facebook.

Aceștia au precizat faptul că anunțul ferm al universităților, legat de întreaga activitate a semestrului al doilea, a permis studenților să ia decizia de a se angaja și de a-și planifica 100% anul universitar în funcție de această hotărâre. Ei au spus că întoarcerea bruscă la formatul fizic, în mijlocul anului universitar, va da peste cap viața personală și profesională.

“Dorim să punem în evidență și să ne arătăm aprecierea față de Universitatea Babeș-Bolyai, care a susținut cu fermitate opțiunea de a continua semestrul 2, așa cum au stabilit de la bun început facultățile propriul lor mod de desfășurare a activităților didactice din acest semestru, pe baza unui sistem online eficient. Singura soluție în acest moment o reprezintă respectarea autonomiei universitare ca să oferim universităților din țară oportunitatea de a-și continua activitatea din semestrul doi, așa cum și-au planificat-o la început de an academic”, au mai transmis reprezentanții OSUBB.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Senatul UBB, a adoptat luni, 14 martie 2022, propunerea Consiliului de Administrație al Universității, de revenire la formatul clasic printr-o perioadă de tranziție.

UBB a decis revenirea completă la cursurile cu prezență fizică după o perioadă de tranziție care se va încheia la finalul lunii martie, cu posibilitatea excepțională de prelungire până în data de 4 aprilie 2022, la solicitarea specifică a facultăților.