Strada Mamaia din Cluj-Napoca se modernizează. Boc: Mai multe parcări vor dispărea şi se vor realiza spaţii pentru pietoni

Începând din 19 septembrie, în conformitate cu graficul prevăzut pentru lucrări, circulația pe strada Mamaia din Cluj-Napoca este restricționată.

În cadrul emisiunii de la Napoca Live, Talk Show Direct cu Lucian Danciu, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că mai multe parcări vor dispărea de pe strada Mamaia.

“Noi am deschis circulaţia pe dublu sens, pe strada Dragalina. Va fi un alt tip de mobilitate. A ajuns lucrarea şi la strada Mamaia. Toată lucrarea trebuie să fie gata până anul viitor. Mai multe parcări vor dispărea şi se vor realiza spaţii pentru pietoni”, a declarat Boc, la Napoca Live.

Lucrările fac obiectul proiectului european: ”Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului. Modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului”. Pentru început vor fi reabilitate rețelele de utilități.

Obiectivul de investiții se întinde pe o suprafață de aproximativ 146.500 mp și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, precum și în zona adiacentă parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu.

Execuția lucrărilor va fi realizată secvențial, pe tronsoane succesive, de la vest spre est, pe cele două maluri, astfel:

– Tronsonul 1: Strada Donath – strada Mirăslău;

– Tronsonul 2: Strada Mirăslău – strada Petuniei;

– Tronsonul 3: Strada Petuniei – Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”;

– Tronsonul 4: Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” – Podul Garibaldi;

– Tronsonul 5: Strada Muzicescu, Strada 1 Decembrie 1918;

– Tronsonul 6: Zona Hotel Napoca, Strada Mamaia: reorganizarea amprizei străzilor 1 Decembrie 1918 și Mamaia, traversare pietonală și velo semaforizată, reorganizarea intersecției Mamaia/ Dragalina, plantații de aliniament, pavilion de alimentație publică în zona Hotelului Napoca, stații de încărcare pentru auto-vehicule electrice;

– Tronsonul 7: Strada Dragalina, Zona Camerei de Comerț și Industrie: reorganizarea amprizei străzii Dragalina, modernizare trotuare, traversa velo și pietonală, plantații de aliniament, restrîngerea lățimii benzilor carosabile. Scuarul de lângă Camera de Comerț și Industrie ar urma să fie remodelat; acolo vor fi gradene și spațiul se va conecta cu actuala parcare din spatele instituției, unde se va realiza o piațetă.

Câştigătorul licitației este Asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT SA – Simacek Facility Services. Valoarea lucrărilor este de 95.686.035,58 lei (fără TVA), iar durata de execuţie este de 19 luni. Termenul de realizare a investiției este: 2023.