Strada Kogălniceanu din Cluj va fi reamenajată complet. Care vor fi principalele modificări?

Anul trecut, în 2021, au început lucrările la proiectul european privind reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente.

Primele străzi care au intrat în șantier au fost Emmanuel de Martonne, Gaal Gabor, Kovacs Dezso și Bolyai Janos.

Anul acesta, în 2022, în primăvară, în luna martie, urmează Kogălniceanu - Universității.

Obiectivul general al proiectului este creșterea calității spațiului public, o componentă cheie pentru ceea ce înseamnă calitatea vieții în municipiu. Obiectivul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente – Universității, Emmanuel de Martonne, Bolyai János, Hermann Oberth, Kovács Dezső, Gaál Gábor, Baba Novac, Iuliu Maniu și trotuarul din Piața Ștefan cel Mare.

Astfel, va fi realizată pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată, pe care accesul pentru mașini să fie deschis doar riveranilor sau în situații de urgență, iar bicicliștii vor putea circula la comun cu pietonii, în așa numitul concept de „shared space”.

Tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaál Gábor va fi transformat în baza conceptului de < grădină urbană > prin eliminarea pavajului și gazonului degradat. Acestea vor fi înlocuite de un multistrat de pietriș compactat și stabilizat.

Pe segmentul str. Universității - între str. Mihail Kogălniceanu și Piața Unirii - se va elimina parcarea actuală care ocupă majoritatea spațiului stradal, se readuce la locul inițial statuia „Sfânta Maria Protectoare” (mutată în 1957), se vor amplasa parcări pentru biciclete dotate cu stație de încărcat biciclete electrice, se vor amplasa locuri pentru terase, se vor face lucrări de înlocuire, relocare a rețelelor edilitare, amplasarea de mobilier urban.

Pe str. Kogălniceanu între strada Universității şi str. Emmanuel de Martonne, se va integra o reprezentare de omagiu dedicat rectorilor universității clujene de la origini până în prezent.

Pe Strada Kovacs Dezso se propune îngroparea tuturor conductelor supraterane din gangul Bibliotecii Academiei Române. Pe strada Baba Novac nr. 35 se va facilita accesul pietonal prin intermediul unor scări către strada Mihail Kogălniceanu.

MAI MULTE DETALII DESPRE PROIECT AICI.