Spitalul Clinic Judeţean Cluj va avea un Centru de Evaluare pentru forme ușoare și medii de Covid

Valul cinci al pandemiei de Covid-19 se resimte şi în judeţul Cluj.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Dr. Claudia Gherman a precizat că, numărul persoanelor infectate cu Covid-19 internate a început să crească pe secţiile normale şi la ATI.

„În ceea ce privește valul cinci al pandemiei de Covid-19, în care deja suntem, se face resimțit și la nivelul unității noastre. A crescut numărul de cazuri care sunt internate, atât pe secția normală a pacienților cu Covid-19, cât și pe Terapie Intensivă. Urmează să mă întâlnesc cu cei de pe Terapie Intensivă ca să începem organizarea pentru dotarea și extinderea paturilor pentru pacienții cu Covid-19”, a declarat Dr. Claudia Gherman.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj a anunţat că, din această cauză la Spitalul Clinic Judeţean Cluj se va deschide un Centru de Evaluare pentru forme uşoare şi medii de Covid.

„Ca element în plus, față de ce am avut anterior, vom deschide și un Centru de Evaluare pentru pacienții Covid-19 cu forme ușoare sau medii. Acest lucru nu a existat în valurile anterioare și s-a simțit lipsa acestui centru, creându-se o presiune excesivă asupra Unității de Primiri Urgențe (UPU). Centrul va deveni funcțional de îndată ce se emite o hotărâre oficiale. Suntem în așteptarea acestei hotărâri de guvern, în care se va da oficial harta tuturor centrelor de evaluare din țară. Am înțeles că vor fi 230 de centre de evaluare în toată țara, dintre care unul va fi în incinta Spitalului Clinic Județean, respectiv pe strada Clinicilor, lângă clădirea secției de Dermatologie, în care vor putea fi consultați, investigați, tratați și dacă este nevoie spitalizați în regim de spitalizare de zi, cazurile care se vor adresa acestui centru: formele ușoare și medii. Formele grave rămân să se adreseze Unității de Primire Urgențe”, a declarat Dr. Claudia Gherman, potrivit monitorulcj.ro.

Dr. Claudia Gherman a menţionat că, pentru a fi consultați la Centrul de Evaluare, pacienții nu vor avea nevoie de bilet de trimitere, dar trebuie să fie confirmați pozitivi de Covid-19.

„Pacienții nu vor avea nevoie de bilet de trimitere, dar vor trebui să fie pacienții confirmați pozitiv. Acești pacienți, în afara unei consultații, vor putea beneficia de un pachet de servicii, respectiv analize de sânge, examen radiologic și când avem rezultatele acestor examinări paraclinice, emiterea unei scheme de tratament calificat. Este extrem de important ca tratamentul la pacienții Covid-19 să fie instituit precoce. Dacă el nu este instituit în primele zile, nu mai este eficient”, a mai spus Dr. Gherman.