SITA, lider mondial în domeniul tehnologiei pentru industria transportului aerian, a deschis un nou hub tehnologic în Cluj-Napoca, demonstrând potențialul orașului de a găzdui și susține operațiuni tehnologice la scară largă.
Noul hub va dezvolta soluții de ultimă oră care abordează cele mai presante provocări ale industriei aviatice, cum ar fi îmbunătățirea experienței pasagerilor și reducerea impactului asupra mediului. Acest lucru se adaugă ecosistemului tehnologic robust al orașului Cluj-Napoca și consolidează reputația acestuia ca actor global în sfera tehnologiei. Deschiderea hubului tehnologic al SITA poziționează orașul ca un centru specializat pe tehnologiile din domeniulaviației și încurajează investiții suplimentare din partea industriei.
Hubul din Cluj-Napoca face parte dintr-o rețea globală de centre tehnologice, conectând locațiile din Londra (Regatul Unit), Letterkenny (Irlanda) și New Delhi (India). Hubul SITA din Cluj-Napoca are aproximativ 50 de angajați, cu planuri de extindere, în funcție de dinamica pieței. Luând cuvântul la inaugurare, CEO-ul SITA, David Lavorel, a menționat că societatea și-a asigurat o echipă puternică prin oferirea unor oportunități de muncă de calitate pentru ingineri software, dezvoltatori de produse și specialiști IT.
„Noul hub tehnologic din Cluj-Napoca face parte dintr-o strategie mai largă de decentralizare a operațiunilor, modernizare a procesului de dezvoltare tehnologică și diversificare a talentelor. Acest lucru ne ajută să abordăm provocările industriei, inclusiv nevoia de implementare mai rapidă a tehnologiei”, a declarat David Lavorel, CEO-ul SITA. „Deși situat în Europa de Est, hubul deservește clienți globali și joacă un rol vital în transformarea soluțiilor de procesare a pasagerilor la nivel mondial. Locația sa strategică oferă o mai bună aliniere la fusul orar și proximitate față de regiuni în creștere, precum Orientul Mijlociu și Asia.”
În 2023, nivelul transportului aerian a depășit așteptările, iar IATA prognozează o creștere continuă până la 8 miliarde de pasageri la nivel global până în 2040. Investiția SITA în Cluj-Napoca este motorul acestei transformări digitale, pe măsură ce aeroporturile și companiile aeriene investesc miliarde în IT pentru a satisface cererea în creștere a pasagerilor. Hubul are un rol esențial în crearea de platforme de ultimă generație, precum SITA Flex, care permite călătorilor să se înregistreze și să se îmbarce folosind telefonul, reducând timpii de așteptare cu până la 40% la nivel global. În același timp, SITA WorldTracer reduce incidentele legate de pierderea bagajelor cu 77%, diminuând totodată emisiile de CO2 cu ajutorul sistemului său bazat pe tehnologii cloud.
Noul hub tehnologic SITA stimulează, de asemenea, economia locală prin crearea de locuri de muncă și creșterea cererii de servicii pe plan local, poziționând Cluj-Napoca ca un loc excelent pentru dezvoltarea afacerilor și investiții. Cu o scenă tehnologică înfloritoare și universități locale care formează în mod constant ingineri calificați și dezvoltatori software, Cluj-Napoca este un oraș ideal pentru cultivarea talentelor. Colaborarea cu universitățile locale va crea oportunități pentru parteneriate, cercetare și stagii, oferind studenților o experiență reală cu privire la provocările tehnologiei aviației și pregătindu-i pentru viitoarele cerințe ale unei economii digitalizate.
SITA este furnizorul IT al industriei transportului aerian, oferind soluții pentru companii aeriene, aeroporturi, aeronave și guverne. Tehnologia noastră permite un transport aerian mai transparent, mai sigur, mai securizat și mai sustenabil. Cu aproximativ 2.500 de clienți, soluțiile SITA generează eficiență operațională în mai mult de 1.000 de aeroporturi, oferind în același timp clienților săi promisiunea unei aeronave conectate, pentru mai mult de 18.000 de aeronave la nivel global. SITA oferă, de asemenea, soluții tehnologice care ajută peste 70 de guverne să găsească un echilibru între granițe sigure și călătorii eficiente. Rețeaua sa de comunicații conectează fiecare colț al lumii, iar SITA asigură 45% din schimbul de date al comunității transportului aerian.
În 2023, inițiativa obiectivelor din domeniul științei (Science Based Targets initiative – SBTi) a aprobat obiectivele SITA de reducere a emisiilor pe termen scurt și lung. Aceste obiective din domeniul științei sunt esențiale pentru orientarea acțiunilor climatice ale companiei în vederea reducerii eficiente a emisiilor de gaze cu efect de seră. SITA dezvoltă, de asemenea, soluții pentru a ajuta industria aviatică să își îndeplinească obiectivele de reducere a emisiilor de carbon, inclusiv reducerea consumului de combustibil și creșterea eficienței operaționale.
În 2024, SITA a achiziționat Materna IPS, lider în gestionarea pasagerilor, pentru a crea cel mai puternic portofoliu de aeroporturi și călătorii digitale dedicat pasagerilor. SITA a achiziționat apoi ASISTIM, pentru a oferi un serviciu gestionat complet de centrul operațional de control de zbor al companiilor aeriene. De asemenea, compania a lansat SmartSea pentru a oferi industriei maritime acces la aceeași tehnologie avansată care transformă transportul aerian. Lansarea vine ca parte a creșterii SITA în domeniul croazierelor și al transportului feroviar, precum și al mobilității aeriene urbane (Urban Air Mobility), cum ar fi Vertiports.
SITA este 100% deținută de industrie și condusă de nevoile acesteia. Este una dintre cele mai diverse companii la nivel internațional, furnizând servicii în peste 200 de țări și teritorii.