Se extinde terminalul de pasageri plecări de la Aeroportul Internaţional Cluj. Când va fi gata şi cum va arăta?

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a anunțat demararea lucrărilor de execuție pentru extinderea terminalului de pasageri plecări pe latura de Nord.

Implementarea noului proiect presupune extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și a platformei de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați. Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație de tip standard C3 și vor fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.

Odată cu finalizarea lucrărilor, va fi optimizată gestionarea fluxului de pasageri în intervalele de timp aglomerate, în special la orele de vârf. În noua configurație, terminalul plecări și platforma extinsă de parcare pentru aeronave răspund nevoilor traficului de pasageri aflat în creștere, dar și numărului mai mare de zboruri preconizat pentru următoarea perioadă.

“La orele de vârf există perioade aglomerate în terminalul de plecări, în zona de regrupare la plecări externe. Avem intenţia şi vom demara studiul de fezabilitate să construim un nou terminal. Până atunci această extindere este foarte importantă. În ceea ce priveşte traficul avem o revenire puternică faţă de anul 2022. Dacă în primele 5 luni ale anului am avut 797.000, în primele 5 luni din 2023 avem o creştere de 47%, peste 1 milion de pasageri. Considerăm că vom depăşi 3 milioane de pasageri”, a declarat Directorul General al Aeroportului Cluj, David Ciceo, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu ocazia anunţului proiectului de extindere a terminalului plecări.

Foto terminal

Valoarea totală a Contractului de Finanțare a proiectului este 365.708.900,80 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 129.618.899 lei, iar 19.824.066,83 lei sunt asigurați de la Bugetul de Stat. 

Pentru proiectul  „Extindere terminal pasageri plecări pe latura de Nord” – cod SMIS 2014+ 155602, perioada de implementare este de luni 24 luni, respectiv între data 01.01.2022 și 31.12.2023.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Parc fotovoltaic

„Vom avea un sistem de panouri fotovoltaice, aproximativ 270 de panouri. Aproximativ 40% din energia electrică pentru terminale va fi furnizată de acest sistem de panouri. Separat de aceste panouri fotovoltaice care vor fi pe acoperișul terminalului, noi facem studii de fezabilitate pentru un parc fotovoltaic astfel încât în următorii 2-3 ani să devenim independenți energetic”, a declarat Ciceo.

Terminal Interior

Detalii și costuri proiect

Costuri defalcate realizare obiectiv de investiții:

- Extindere terminal plecări: 227.510.000 LEI

- Extindere platformă pentru aeronave: 20.854.000 LEI

- Echipamente de securitate: 6.585.000 LEI

Durata de realizare a obiectivului de investiții Extindere Terminal Pasageri Plecări pe Latura de Nord

- Proiectare: 90 de zile

- Execuție lucrări: 255 de zile

- Termen de finalizare investiție: 10 februarie 2024

OBIECT 1: Extindere Terminal Pasageri Plecări pe Latura de Nord:

Suprafețe extindere Terminal Plecări:

  • Suprafata extindere parter = 2.575 mp
  • Suprafata extindere etaj = 4.625 mp
  • Suprafața totală Extindere Terminal Plecări : 7200 mp

Nr. porți suplimentare: - zona interne: se suplimentează cu 1 poartă îmbarcare

  • zona externe: se suplimentează cu 2 porți îmbarcare.

Terminal Plecări 2

Avantajele extinderii terminalului plecări:

  • se reduce timpul de procesare în orele de vârf
  • infrastructură pentru traficul de pasageri în creștere
  • crește capacitatea pentru pasageri și bagaje
  • reducerea timpului pentru efectuarea formalităților de check-in
  • crește confortul pasagerilor
  • se asigură noi spații comerciale
  • atragerea de noi transportatori aerieni
  • vor scădea cozile pentru controlul de securitate cu cele două noi filtre care se vor implementa