Se estimează că 70% din populaţie începe să facă cataractă după vârsta de 65 de ani. Care sunt cauzele apariţiei acestei boli?

În emisiunea, Punct de vedere despre sănătatea ochilor cu Dr. Oana Rusu de la NapocaFM, s-a discutat despre cauzele apariţiei cataractei.

Medicul specialist oftalmolog și fondator Q Vision Clinică de Oftalmologie Cluj, Dr. Oana Rusu a precizat în cadrul emisiunii faptul că, este important să depistăm cataracta din timp.

“Cataracta este cea mai frecventă afecțiune, în special la persoanele după vârsta de 65 de ani. Se estimează că 70% din populație după vârsta de 65 de ani, adultul sănătos, începe să facă cataractă. De aceea este important de a depista la timp primele semne ale acestei afecțiuni, pentru că rezultatul tratamentului va fi pozitiv și foarte bun în momentul în care identificăm și tratăm la timp această afecțiune.

Primele simptome sunt cele de încețoșare a vederii. Pacientul începe să sesizeze pe zi ce trece că nu mai vede atât de bine, atât de clar. Nu mai reușește să aprecieze profunzimea distanței. Este necesitatea și dorinţa de a schimba mai frecvent ochelarii, pentru că se modifică dioptriile, doar că din păcate ochelarii nu ajută. Un semn de care pacientul se bucură este faptul că, revine vederea la bătrânețe. Nu este nimic altceva decât evoluția cataractei. În momentul în care evoluează cataracta, ochiul are tendința spre miopizare”, a precizat Dr. Oana Rusu.

Cataracta poate fi de mai multe feluri, spune Dr. Oana Rusu. De asemenea, tratamentul este unul singur, cel chirurgical.

“În primul rând este vârsta. Cataracta poate să fie de 2 feluri. Congenitală și dobândită. Mai poate să fie cataractă traumatică, în urmă unui traumatism, nu neapărat direct la nivelul ocular, poate să fie la nivel cefalic. Poate să apară cataracta complicată, în urmă unor afecțiuni locale. Diabetul este cel care nu neapărat favorizează, cât agravează și complică cataracta. Mai poate fi cataracta toxică, care are legătură cu expunerea prelungită în față ultravioletelor, fumatul sau consumul de alcool în exces.

Tratamentul este unul singur, cel chirurgical. Chiar dacă există tentația de a găsi remedii naturiste, din păcate eu personal nu am văzut niciun caz care să aibă rezultate. Din fericire acum există tehnică modernă care să asigure o rată a succesului mare, în urma operației de cataractă”, a declarat Dr. Oana Rusu.

Q Vision este o clinică modernă de oftalmologie care își tratează pacienții cu empatie și respect.

Q Vision are o echipă medicală cu peste 6 ani de experiență, iar în această perioadă au efectuat peste 6000 de operații cu succes.

Clinica oferă diverse servicii, precum consultații uzuale oftalmologice, investigații complexe cu aparatură medicală ultramodernă sau intervenții chirurgicale.